Annelies van Twist-Schuuring

Ik ben geboren te 's-Gravendeel op 29 augustus 1962 als vierde telg van Jan Schuuring en Janny Hoogvliet.

Ik heb drie zussen en twee broers, waarvan een is overleden. Mijn jongste zus woont in Roosendaal, en mijn jongste broer in Rotterdam. Verder wonen wij allemaal nog op het dorp.

facebook.com/anneliesvt
www.twitter.com/anneliesvts

Achtergrond

Als opleiding heb ik de Pedagogische Academie gevolgd, en ik ben dus oorspronkelijk onderwijzeres van beroep. In de tijd dat ik afstudeerde (1982) was er echter vrijwel geen werk te vinden in deze sector, dus heb ik me na een jaar tevergeefs solliciteren omgeschoold naar documentair informatieverzorger bij de overheid. Mijn eerste baan kreeg ik in 1983 op een opleidingsplaats bij het taakveld archief/registratuur van het waterschap De Groote Waard, en daar heb ik de benodigde meerjarige opleidingen SOD-I en SOD-II (HBO) gevolgd. Het werk beviel me zo goed dat ik niet terug verlangde naar mijn oude stiel. Ik trouwde in 1986 met mijn collega en carpoolmaatje Kees van Twist, die tot aan zijn pensioen bij het waterschap heeft gewerkt, en veranderde dat jaar ook van werkgever door bij het Energiebedrijf in Dordrecht te gaan werken.

In 1988 werd onze oudste zoon René geboren en stopte ik met werken. In 1991 kwam onze tweede zoon Jordy en in 1994 diende onze dochter Yasmin zich aan. Het 'alleen-maar-huisvrouw-zijn' ligt me niet dus ontwikkelde ik een druk sociaal leven. Ik werd actief in de toernooicommissie van volleybalvereniging Rowido. Verder werd ik leidster bij zondagsschool Immanuël en hielp ik de Historische Vereniging 's-Gravendeel met het inventariseren van hun archief. Ook was ik op basisschool en peuterspeelzaal actief als creamoeder, leesmoeder en hulpmoeder.

Daarnaast had ik diverse hobby's zoals volleyballen, lezen, fotograferen, tekenen en schilderen, piano spelen, handwerken, sterrenkunde, cryptogrammen oplossen en gedichten schrijven. Paardrijden, zingen in een koor, dwarsfluit en gitaar spelen heb ik ook nog gedaan, ik heb aan 32 levens nog niet genoeg om alles te kunnen doen wat ik leuk vind!

1 januari 1998 kreeg ik weer een baan voor twee dagen in de week als medewerkster Documentaire Informatievoorziening (DIV) van de gemeente Korendijk (Piershil, Goudswaard, Nieuw-Beijerland en Zuid-Beijerland), en heb ik me verder gespecialiseerd in het inventariseren van oude archieven door het volgen van de cursus VVA. Het was wel passen en meten om dit te combineren met ons drukke gezin, maar dankzij mijn hulpvaardige echtgenoot en ouders liep alles gesmeerd. Wel had ik geen tijd meer voor bovengenoemde vrijwilligersactiviteiten, en bleef er van de hobby's alleen lezen, fotograferen en volleyballen over.

Geboorte van het Digitaal dorp 's-Gravendeel

In 1998 deed ook het internet zijn intrede in onze huiskamer en kreeg ik zin om iets nieuws te leren. Ik zag al die homepages en was benieuwd of ik dat ook kon, dus besloot ik een website te gaan bouwen. Het moest wel iets zijn waar bezoekers iets aan hadden, alleen een homepage over mijzelf en mijn gezin vond ik niet zinvol.

Ik heb gezocht of er op internet al iets te vinden was over 's-Gravendeel. Dit bleek heel weinig te zijn dus werd het een website over mijn geboortedorp. Voor mijn verjaardag kreeg ik een programma om dit mogelijk te maken en 4 oktober 1998 werd mijn website geboren. Het bevatte toen alleen statische gegevens over 's-Gravendeel.

Drechtweb

Kort daarna, in december 1998 ben ik benaderd door Jaap Bouman - toenmalig webmaster van dordt.nl - omdat 's-Gravendeel deel uitmaakt van de Drechtstedenregio. Hij was bestuurslid van Stichting Drechtweb, het samenwerkingsverband tussen digitale steden in de Drechtstedenregio, en miste nog een website over 's-Gravendeel. Drechtweb wilde me daarom graag opnemen in hun stichting. Dat leek me wel wat dus ben ik gaan samenwerken met de digitale drechtsteden Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Sliedrecht.

Geïnspireerd door dit webmasterclubje is mijn homepage in zeer korte tijd uitgegroeid tot een interactief digitaal dorp met de domeinnaam s-Gravendeel.net, en had ik er een flinke hobby bij! Maart 2000 stond het digitaal dorp 's-Gravendeel in de landelijke ranglijst van ruim 500 niet-gemeentelijke digitale steden (Webdam, bestaat inmiddels niet meer) op een 26ste plaats.

In september 2000 resp. mei 2005 kwamen Papendrecht en Alblasserdam bij Drechtweb, februari 2006 hadden we met Zwijndrecht eindelijk de Drechtsteden compleet. We bleven zelfstandig en verantwoordelijk voor onze eigen sites, maar op sommige gebieden was het handig om samen te werken en we brachten elkaar op ideeën. Na een aantal jaren is deze club uiteen gevallen.

Zakelijke partner

September 2000, twee jaar na de geboorte van het digitaal dorp, werd ik een keer haast van mijn fiets gesleurd door een mij totaal onbekende man. Hij stelde zich voor als Hessel Visser en vertelde dat hij heel enthousiast was over het digitaal dorp, maar dat hij graag meer foto's zou zien op de site en bood aan om die te maken.

Vanaf november 2000 staat hij me zakelijk bij, zorgt voor de promotie van het digitaal dorp en fotografeert samen met mij bij evenementen op het dorp.

Samenwerking met gemeente 's-Gravendeel

Omdat gemeente 's-Gravendeel in 2001 vanwege de komende herindeling met Binnenmaas geen eigen website wilde ontwikkelen en in plaats daarvan graag gemeentelijke informatie op mijn website wilde plaatsen, en om continuïteit en onafhankelijkheid te garanderen hebben Hessel en ik 16 november 2001 samen stichting Digitaal Dorp 's-Gravendeel opgericht.

Vervolgens heb ik de gemeentelijke website gebouwd, die van 21 maart 2002 tot en met 21 december 2006 een plaatsje heeft gehad in de aparte rubriek "Gemeente" op het digitaal dorp. Deze pagina's met een afwijkende vormgeving - waarvan de inhoud viel onder verantwoording van de gemeente - waren ook te bereiken via de gemeentelijke domeinnaam www.s-gravendeel.nl.

Deze constructie was uniek in Nederland, en in de ranglijst van advies.overheid.nl (in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken) voor gemeentelijke websites scoorde dit kleine gemeentelijk onderdeel van het digitaal dorp relatief hoog tussen alle andere gemeentelijke websites die door dure professionele bedrijven waren opgezet (266 in een lijst van 494). Binnen de Hoeksche Waard was dat een hogere score dan de websites van de gemeenten Binnenmaas, Korendijk en Oud-Beijerland. Toch niet slecht voor een hobbysite...

Op 1 januari 2007 is 's-Gravendeel heringedeeld met Binnenmaas, wat een einde maakte aan de samenwerking.

Van mijn hobby mijn beroep gemaakt

Kleine kindertjes worden groot met als gevolg dat moeders meer tijd heeft, en die studiebollen kosten meer geld dus... op 1 oktober 2009 kreeg ik naast mijn parttime functie als DIV-medewerkster een parttime functie als webmaster bij de gemeente Korendijk, zodat ik fulltime voor deze gemeente werkte. Het was een nieuwe functie, Korendijk had nog niet eerder een webmaster. Hierdoor steeg de website van Korendijk tot in de top 10 van de ranglijst van het ministerie.

s-gravendeel.net in mijn vrije tijd en korendijk.nl als werk: dankzij mijn hobby had ik er een erg leuke baan bij.

Moeders kon niet achterblijven met studeren dus in 2013, op 50-jarige leeftijd, haalde ik aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen mijn diploma van de gloednieuwe post-HBO+-opleiding Webmanager.

In 2014 heb ik het schilderen weer opgepakt, en om daar meer mee bezig te zijn werd ik september 2015 lid van de vereniging voor amateur beeldend kunstenaars Studio 76. In 2016 heb ik voor deze club een nieuwe website gebouwd en had ik er een 'kindje' bij.

Op 1 februari 2017 ging ik op detacheringsbasis werken voor de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard als functioneel beheerder van de websites en het intranet bij het ICT-samenwerkingsverband Hoeksche Waard (ISHW) in Maasdam. Op 24 april 2018 nam ik na ruim 20 jaar met veel plezier werken voor Korendijk afscheid van deze gemeente en kwam ik in vaste dienst bij ISHW.

Op 1 januari 2019 is ISHW samen met de vijf gemeenten bij een herindeling opgegaan in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard, ik behield daarbij dezelfde functie en werkplek.

Om medische redenen heb ik helaas op 16 januari 2022 moeten stoppen met werken. Mijn oude hobby's handwerken en schilderen vullen de leegte op, en met het bijhouden van s-Gravendeel.net en studio76dordt.nl voel ik me nog enigszins nuttig voor de maatschappij.

Overstap naar een content management systeem

In 2011 realiseerde ik me dat ik niet het eeuwige leven heb. Omdat de website door mij zelf opgebouwd was met script en database, stond hij alleen op mijn computer en zette ik hem met behulp van FTP op de internetserver. Ik was dus de enige die de site bij kon houden. Voor zo'n goedlopende website is dat enorm kwetsbaar.

Het was al ruim 13 jaar goed gegaan, de enige weken dat de website stil lag was als ik met mijn gezin op vakantie was. Verder hield ik hem, ziek of niet, trouw bij. Maar als er iets met mij zou gebeuren kon niemand er meer bij, wat betekent dat de site in één klap zou ophouden te bestaan.

Er zat maar één ding op: het beheer van de website verplaatsen van mijn computer naar het internet, middels een content management systeem (cms). Een cms is een beheeromgeving op internet waar je een website kan opbouwen en vullen met tekst en plaatjes. Deze omgeving is afgeschermd, je hebt inloggegevens nodig om erbij te kunnen. Het grote voordeel van een cms is dat je met meerdere beheerders aan de website kan werken.

Het deed pijn aan mijn hart om s-Gravendeel.net onder te brengen in een CMS (Content Management Systeem). Als je een website zelf bouwt heb je alle vrijheid, en ik vond het erg leuk me te verdiepen in scripttaal en databases. Een CMS heeft beperkingen, je bent afhankelijk van de techniek die het CMS biedt, en bent alleen vrij in de tekst en inhoud. Maar ik realiseerde me ook wel dat ik geen keus had, als ik het voortbestaan van de website wilde garanderen.

Drechtwebpartner en beheerder van onder meer Papendrecht.net, Hans Huisman van Bezichtig.nu, later Avant Webdiensten, beheert meerdere digitale steden en heeft daarvoor een eigen cms ontwikkeld. Met hem zijn we in zee gegaan. In het eerste half jaar van 2012 heb ik de inhoud van de website overgeheveld naar zijn cms, en de vormgeving ontwikkeld die ik vanwege de herkenbaarheid zoveel mogelijk heb laten lijken op de oude website. Op maandag 2 juli 2012 zijn we overgegaan naar de nieuwe site.

Omdat het beheer nu geld kost, hebben we vanaf die datum de website opengesteld voor advertenties, zodat bedrijven ons kunnen sponsoren. Op die manier zijn we kostendekkend en kunnen we s-Gravendeel.net online houden. Ook kunnen we met meerdere beheerders werken.

Het omzetten naar het cms was een flinke klus, maar met deze stap hebben we de toekomst van s-Gravendeel.net veilig gesteld.

Opheffing stichting en overdracht aan Avant Webdiensten

Op woensdag 4 oktober 2023 hebben Hessel en ik Digitaal dorp 's-Gravendeel overgedragen aan Hans Huisman van Avant Webdiensten uit Alblasserdam. Om gezondheidsredenen moet ik helaas ook stoppen met het werk voor het digitaal dorp.

Op die dag bestond de website precies 25 jaar, een prachtige datum om er een punt achter te zetten en het stokje over te dragen aan Avant. We zijn heel blij dat het digitaal dorp in goede handen terecht komt, zodat de website blijft voortbestaan voor de inwoners van ons dorp!

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.