logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...

Als we niet werken en niet naar school kunnen

We worden ons bewuster van hoe het ‘gewone’ leven in elkaar steekt, nu alles ongewoon zijn gang gaat. Niet naar het werk, niet naar school. Wat doet dat nu eigenlijk met ons?

Mobieltjes in een heuptasje tijdens de les, spieken, boeken vergeten, oortjes in, mutsen op. We maakten ons er druk om in de klas. Het is ineens niet meer aan de orde en lijkt ook totaal niet meer belangrijk. Als het er echt op aankomt willen zelfs de minst gemotiveerde leerlingen uiteindelijk gewoon naar school.

Hoe lang het gaat duren voordat lagere- en middelbare scholen weer gaan draaien, weet niemand. Niemand weet wat er na 6 april gaat gebeuren. Voorlopig wordt thuisonderwijs door de school georganiseerd en zetten ouders een tandje bij.

Er ligt een grote druk op docenten en ouders
Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Sinds de schooltas in de gang blijft staan en iedereen aan de keukentafel het werk moet doen, ligt er een grote druk op zowel de scholen, meesters en juffen én de ouders.

Het is immers in niet in ieder huishouden hetzelfde. Zijn er voldoende computers of tablets voor de kinderen beschikbaar, wat kunnen de ouders doen? Leerkrachten zijn telefonisch, via mail of chat bereikbaar voor hulp.

Docenten maken instructiefilmpjes
Met name middelbare scholieren moeten online lessen volgen en opdrachten doen. Hun docenten maken eigen instructiefilmpjes, tonen proefjes als het om natuur- of scheikunde gaat. Die zijn keihard aan het werk.

Gymleraren creëren filmpjes om leerlingen in beweging te houden. Allerlei oefeningen, zelfs met wc-rollen, worden online gezet. Daarmee trekken ze leerlingen achter de Playstation vandaan en van de bank.

Bijzonder ingrijpend
Niemand weet hoe dit verder gaat, niemand weet hoeveel tijd dit gaat nemen en wat uiteindelijk de uitkomst wordt van deze bijzondere periode waarin mensen thuis moeten blijven, niet naar hun werk kunnen, en uiteindelijk toch een tandje bij moeten zetten op andere gebieden. Bijzonder. En bijzonder ingrijpend.

We denken veel meer na over het doen van boodschappen. De tour door de supermarkt deden we nooit eerder zo bewust. Afstand houden, wat hebben we echt nodig? We bestellen onze nieuwe Micmacbags en andere producten online. Bedenken ineens dat daar ook een bezorger bij hoort. We houden afstand, en toch lijkt die ander dichterbij te zijn dan ooit. We beseffen eens en te meer hoe het leven zijn gang gaat als we ‘gewoon’ aan het werk zijn en de kinderen ‘gewoon’ naar school gaan.