Lezing Oorlogsarchief Rode Kruis
In welk kamp heeft mijn opa gezeten? Is mijn oom aan het Oostfront gesneuveld? Mijn vader zat in het verzet en is omgekomen, wat is er bekend bij jullie? Vragen die 70 jaar na dato nog altijd worden beantwoord – door het Oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.
Dr. Albert Oosthoek geeft u in zijn lezing een inkijk in de taak van het vrij onbekende Oorlogsarchief. Aan de hand van een aantal namen van slachtoffers uit het boek 'Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945' (uitgave Museum Hoeksche Waard) zal Oosthoek laten zien hoe een speurtocht naar vermiste personen plaatsvindt.
Het archief bevat meer dan een kilometer archiefstukken, gerelateerd aan burger- en vervolgingsslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog, onder wie omgekomen en vermiste personen.
Het Informatiebureau (Oorlogsarchief) voert in opdracht van de overheid zijn taken uit. Een gedeelte is gedigitaliseerd, tegenwoordig begint een speurtocht dus achter de computer. Hoe meer gegevens er worden aangeleverd, hoe groter de kans van slagen is. Maar zelfs een minieme zoekopdracht kan tot iets moois leiden.
Oosthoek gaat ook in op de vraag aan wie informatie verstrekt mag worden. Alleen familieleden of gemachtigde personen krijgen toegang tot de dossiers en uitsluitend met nadrukkelijke toestemming van de familie mag worden gepubliceerd uit een dossier.
Een zeer interessante avond over een vrij onbekende taak van het Rode Kruis!
Deze lezing vindt plaats in 't Hof van Assendelft, entree bedraagt € 7,50 inclusief twee consumpties. Vrienden van het museum betalen € 5,00.
Ontvangst om 19.30 uur, aanvang lezing 20.00 uur.
Foto rechtsboven: Herinneringsboom met namen van alle Hoeksche Waardse slachtoffers. De boom bevindt zich in de expositie 'Oorlog in de Hoeksche Waard' t/m maart 2016. (Qphoto)
Dr. Albert Oosthoek
Ervaren onderzoeker op gebied van onderwijs, educatie, tentoonstellingen en contemporain historisch onderzoek. Ervaring als beleidsmedewerker onderwijs. Vertrouwd met PR, communicatie en voorlichting. Auteur van boeken en artikelen over de Tweede Wereldoorlog. Universitaire opleiding geschiedenis met hoofdvak Nieuwste Geschiedenis en specialisatie Archiefwetenschappen. Onderwijsbevoegdheid. Proefschrift Tweede Wereldoorlog aan de Erasmus Universiteit.
Het Rotterdamse gewapende verzet opereerde in de laatste oorlogsjaren niet zo correct als tot nu toe in publicaties naar voren kwam. Dat stelt Albert Oosthoek in zijn proefschrift Nieuw licht op liquidaties. Knokploegen in Rotterdam 1944-1945. De verzetsorganisatie Landelijke Knokploegen (LKP) voerde liquidaties uit die niet of nauwelijks te verantwoorden waren en leverden ook niet het beoogde resultaat - het redden van mensenlevens - op.
Oosthoek interviewde zesenveertig personen, raadpleegde niet eerder gebruikte archieven en deed uitgebreid literatuuronderzoek.
Interview Oosthoek door Henk van den Heuvel