logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Marjan Minnesma spreekt over klimaat- en energiebeleid'
23jan

Marjan Minnesma spreekt over klimaat- en energiebeleid

Donderdag 23 januari 2020 vanaf 19:00 uur.

Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en een van de leidende figuren in de klimaatbeweging in Nederland, komt naar de Hoeksche Waard.

Op donderdag 23 januari 2020 houdt zij in de ontvangsthal van HW Wonen in Oud-Beijerland een lezing over de vraag: Hoe kunnen wij in 2040 energieneutraal zijn? De bijeenkomst wordt georganiseerd door de werkgroep Duurzaamheid van Hoeksche Waards Landschap samen met de energiecoöperatie HoekscheWaardDuurzaam.

Urgenda

Marjan Minnesma is bekend via de in 2007 mede door haar opgerichte stichting Urgenda, die initiatieven neemt voor een versnelde transitie naar een energieneutrale samenleving. Mevrouw Minnesma werkte eerder o.a. voor Greenpeace en aan de VU Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij is o.a. bestuurder van OM | Nieuwe Energie, de landelijke koepel van 40 lokale en regionale energiecoöperaties, waar ook de coöperatie HoekscheWaardDuurzaam toe behoort.

Urgenda wil, als organisatie voor innovatie en duurzaamheid, Nederland sneller duurzaam maken. Zij streeft daar naar via een concreet actieplan en projecten, die zij uitvoert samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Medio 2019 presenteerde Urgenda een 40-puntenplan als handreiking vanuit de samenleving aan de regering om te voldoen aan een 25% CO2 reductie in het jaar 2020. Dit plan is daarna opgevolgd door een 50-puntenplan, waarin tien extra maatregelen voor CO2-reductie worden voorgesteld.

Proces tegen de staat

Urgenda is vooral bekend door het in de afgelopen 7 jaar gevoerde proces tegen de Nederlandse staat, waarbij een actiever klimaat- en energiebeleid werd geëist. Op 20 december jl. deed de Hoge Raad definitief uitspraak in de Klimaatzaak van Urgenda tegen de Staat. Volgens deze uitspraak moet de overheid in 2020 25% minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990.

Deze ontwikkelingen zullen zeker aan de orde komen tijdens de lezing van mevrouw Minnesma, naast de stand van zaken bij de voorbereidingen op de energietransitie in deze regio. De gemeente Hoeksche Waard werkt op dit moment samen met veel betrokken instellingen aan een Reginale Energie Strategie (RES).

Aanmelden

De bijeenkomst begint om 19.00 uur. Iedereen die belangstelling heeft voor het onderwerp is van harte welkom. Het adres van de HW Wonen is: Lamborghinilaan 4, 3261 ND Oud-Beijerland.

Belangstellenden wordt verzocht zich tevoren aan te melden via het e-mail adres: info@hoekschewaardduurzaam.nl

Contactinformatie:
Locatie: HW Wonen, Lamborghinilaan 4 in Oud-Beijerland
Organisator: Hoeksche Waards Landschap en HoekscheWaardDuurzaam
Email:info@hoekschewaardduurzaam.nl


Deel dit bericht met je vrienden!