logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Lezing Martelaar pastoor Wouters'
10nov 2018

Lezing Martelaar pastoor Wouters

Zaterdag 10 november 2018, van 13:30 uur tot 16:30 uur.

De lezing vindt plaats op zaterdag 10 november 2018. We starten in 't Hof van Assendelft, inloop vanaf 13.00 uur en aanvang lezing 13.30 uur. Daarna gaan we naar de tegenover 't Hof gelegen hervormde kerk, waar we op zoek gaan naar sporen van Wouters en zijn tijd. We eindigen tenslotte bij de expositie '4000 jaar Hoeksche Waard' in Oost-Leeuwenstein en sluiten rond 16.30 uur af met een drankje.

Entree bedraagt € 15,00 inclusief twee consumpties. Vrienden van het museum en houders van de Museumkaart betalen € 12,50. Aanmelden voor de lezing is verplicht via de website van het museum.

Meer informatie

De geschiedenis van de Martelaren van Gorcum speelde zich af aan het begin van de Opstand tegen de Spaanse overheersing. De opstand tegen Spanje was een strijd voor onafhankelijkheid, waarbij de religieuze tegenstellingen zich verhardden.

Op 1 april 1572 werd Den Briel ingenomen door de watergeuzen, onder aanvoering van Lumey. Vooral de katholieke godsdienst was het mikpunt van de geuzen. Lumey lustte de papen rauw! Steevast maakten Lumeys mannen jacht op rooms-katholieke geestelijken, of die de opstand nu hadden gesteund of niet.

Zo kwamen de geuzen eind juni 1572 voor de stad Gorcum. De stad gaf zich over onder voorwaarde dat de geestelijken vrije aftocht zouden krijgen. Alhoewel beloofd, handelden de geuzen anders, zo leert ons de geschiedenis. De geestelijken werden in een schuit gestopt en kwamen via Dordrecht in Den Briel aan. Daar was al de door de geuzen opgepakte Andries Wouters, de seculiere pastoor uit Heinenoord. Na een schijnproces waarbij de geestelijken allen getuigden van hun geloof werden ze op 9 juli 1572 een voor een opgehangen. Postuum werden de martelaren een lichtend baken in de duisternis, voor de katholieke minderheid in de Lage Landen.

Roy Tepe, gastconservator van het Gorcum Museum vertelt over deze belangrijke gebeurtenis in de vaderlandse geschiedenis, hij illustreert zijn verhaal met talrijke afbeeldingen uit Nederland, Europa en de wereld. Kijk op de film van het Gorcums Museum betreffende dit onderwerp.

Contactinformatie:
Locatie: Hof van Assendelft, Hofweg 13, Heinenoord
Organisator: Museum Hoeksche Waard
Telefoonnummer: 0186-601535
Email:info@museumhw.nl
Website:http://www.museumhw.nl


Deel dit bericht met je vrienden!