logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Lezing De Barbier van Piershil' Gebr. de Witt, Dordrechts Museum Prints
18okt

Lezing De Barbier van Piershil

Donderdag 18 oktober 2018 vanaf 19:30 uur.

Auteur Luc Panhuysen geeft een lezing 'De Barbier van Piershil en gebroeders De Witt’ op donderdag 18 oktober 2018 in Museum Hoeksche Waard. De lezing start in 't Hof van Assendelft en wordt afgesloten met de Expo ‘4000 jaar Hoeksche Waard’ in Oost-Leeuwenstein.

Inloop in ’t Hof vanaf 19.00 uur, aanvang lezing 19.30 uur.

Entree bedraagt € 15,00 inclusief twee consumpties. Vrienden van het museum en houders van de Museumkaart betalen € 12,50. Aanmelden voor de lezing is verplicht via de bovenstaande groene knop "aanmelden". Let op: wij rekenen op u na aanmelding, u kunt in principe niet annuleren.

Achtergrondinformatie

Willem Tichelaar, barbier en chirurgijn in Piershil, had een geschil met zijn dienstmaagd. Hij hield loon achter en daarvoor moest hij zich verantwoorden voor de Vierschaar, te Oud-Beijerland. Cornelis de Witt, ruwaard van Putten en baljuw van Oud-Beijerland, stelde Tichelaar in het ongelijk. Tichelaar ging in juli 1672 naar het huis van De Witt in Dordrecht om verhaal te halen. Die ontmoeting was het begin van het proces dat uiteindelijk leidde tot de lynchpartij in het openbaar van de gebroeders.

Had de barbier Cornelis De Witt voorgesteld om de prins van Oranje uit de weg te ruimen of had Cornelis de vraag aan de barbier voorgelegd? Was het proces dat vooraf ging aan de lynchpartij rechtmatig dan wel onrechtvaardig? Had Cornelis De Witt meineed gepleegd, had hij bekend? Wat was het aandeel van de barbier van Piershil?

Contactinformatie:
Locatie: Hof van Assendelft, Hofweg 13, Heinenoord
Organisator: Museum Hoeksche Waard
Telefoonnummer: 0186-601535
Email:info@museumhw.nl
Website:http://www.museumhw.nl


Deel dit bericht met je vrienden!