logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Speurtocht naar het Hoekschewaards verleden'
12okt

Speurtocht naar het Hoekschewaards verleden

Van vrijdag 12 oktober 2018 tot en met zondag 14 oktober 2018.

Een uniek archeologisch project! Op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 oktober 2018 kunt u weer meezoeken naar archeologische vondsten. Dit gebeurt in of bij de Boerderij Oost-Leeuwenstein van het Museum Hoeksche Waard in Heinenoord.

Dit kan op genoemde dagen op onderstaande tijden:
vrijdag 12 en zondag 14 van 13.00 – 14.30 uur en

op zaterdag 13 oktober van 10.30 – 12.00 uur
(Bij overweldigende belangstelling is uitloop mogelijk.)

Vrijwilligers zijn aanwezig om de vondsten te duiden en verdere uitleg te geven. Aanmelden is niet nodig, maar het aantal deelnemers is afhankelijk van het aantal beschikbare plaatsen. Wie het eerst komt…

Deelname is gratis. Als u het museumgebouw verder wilt bezoeken dan gelden de gewone entreeprijzen: € 5,00 volwassenen, € 3,00 voor 4-12 jarigen en Vrienden van het museum en houders van de Museumkaart of Rotterdam Pas gratis.

Mis deze unieke kans niet!

BigBagProject SOB research

Nog nooit eerder is er op grote schaal en met enorme volharding zo’n intensief onderzoek gedaan als het ‘bigbag-project’ van SOB-research, Instituut voor Archeologisch en Aardkundig Onderzoek en Stichting Archeologie Hoeksche Waard (SAH).

In 2015 werd er in Strijen een nieuwe hemelwaterafvoer aangelegd in de Kerkstraat. Daarvoor werd door SOB research archeologisch onderzoek gedaan. In een afvallaag werd veel 15e-eeuws materiaal aangetroffen, maar er was geen tijd om dit ter plekke te onderzoeken.

Jeroen Ras, de archeoloog, liet 28 bigbags aanrukken en die werden, per segment, met aarde gevuld. Vanaf dat moment zijn er talloze vrijwilligers bezig geweest om de aarde minutieus uit te pluizen, met verrassende vondsten: een insigne van een bedevaartganger naar Santiago di Compostella, een tinnen lepelsteel, maar ook zakken vol leer en botten van geslachte dieren.

Van de 28 zakken zijn er in drie jaar tijd 15 doorzocht… nog ‘maar’ 13 te gaan! Tijdens het hemelvaartweekend dit jaar en later tijdens lessen hebben heel wat kinderen (en volwassenen) fanatiek meegezocht.

Contactinformatie:
Locatie: Hof van Assendelft, Hofweg 13, Heinenoord
Organisator: Museum Hoeksche Waard
Telefoonnummer: 0186-601535
Email:info@museumhw.nl
Website:www.museumhw.nl


Deel dit bericht met je vrienden!