logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Collegetour Stichters van de Beijerlanden' Nationaal Archief Den Haag
31aug 2018

Collegetour Stichters van de Beijerlanden

Vrijdag 31 augustus 2018, van 10:30 uur tot 15:30 uur.

De Historische Vereniging Oud-Beijerland en Museum Hoeksche Waard organiseren samen op vrijdag 31 augustus 2018 een speciale excursiedag over de stichters van de Beijerlanden.

De Historische Vereniging Oud-Beijerland organiseert allerlei activiteiten rond de herdenking van de onthoofding van Lamoraal van Egmont op de Grote Markt in Brussel, nu 450 jaar geleden. Onderdeel van de activiteiten is de expositie ”Trouw beloofd, toch onthoofd” door de stichting Museum het Oude Raadhuis ingericht in het Oude Raadhuis aan de Waterstal in Oud-Beijerland. Ook presenteerde de vereniging onlangs het boek “Het Huis van Egmont en de Beijerlanden 1491-1619”. Auteur Jan Paul van der Spek heeft over de geschiedenis van de Beijerlanden en de betekenis van Lamoraal, Sabina en dochter Sabina veel nieuwe feiten gevonden. Zeker over de betekenis van Sabina van Egmont voor Nieuw-Beijerland.

Museum Hoeksche Waard bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd. In de expositie ‘4000 jaar Hoeksche Waard’ vertellen 50 vensters het verhaal van de geschiedenis van de Hoeksche Waard. Een van de vensters gaat over het ontstaan van de polders en de aandacht daarbij is gevestigd op de Beijerlanden. De stichter van Oud-Beijerland is Lamoraal graaf van Egmont die de polder naar zijn vrouw Sabina van Beieren noemde. Zijn dochter Sabina van Egmont was later mede verantwoordelijk voor de inpoldering van Zuid- en Nieuw-Beijerland.

Reden genoeg om de handen ineen te slaan en op vrijdag 31 augustus gezamenlijk aandacht te besteden aan deze historische gebeurtenissen. Een afwisselend programma met een interactieve lezing, rondleiding in de expositie in het Museum Hoeksche Waard in Heinenoord. Na de lunch verplaatsen we ons naar Oud-Beijerland. In de Dorpskerk komt de geschiedenis en de betekenis van Sabina van Egmont voor Oud-Beijerland voor het voetlicht en in het Oude Raadhuis richten we de schijnwerper op Lamoraal van Egmont en de graaf van Horn, die beiden een stempel hebben gedrukt op onze landelijke geschiedenis.

Het programma van de College Tour is als volgt:

  • 10.30 - 10.45 Ontvangst met koffie in Museum Hoeksche Waard
  • 10.45 - 11.45 (interactieve) Lezing door Jan Paul van der Spek* in 't Hof van Assendelft
  • 11.45 - 12.30 Expo 4000 jaar Hoeksche Waard in Boerderij Oost-Leeuwenstein
  • 12.30 - 13.15 Eenvoudige broodjes lunch in Museum Hoeksche Waard
  • 13.15 -           Vertrek naar Oud-Beijerland (op eigen gelegenheid, met eigen vervoer)
  • 13.45 -           Ontvangst door Historische Vereniging Oud-Beijerland voor bezoek aan de expositie "Trouw                      beloofd, toch onthoofd" in het Oude Raadhuis en bezoek Dorpskerk t.b.v. uitleg over Sabina van Egmont.
  • 15.30 -           Afsluiting met een drankje.

* Auteur van het boek 'Het Huis van Egmont en de Beijerlanden 1491-1619'.

Deelname bedraagt € 25,- inclusief lunch en een drankje en € 22,50 voor Vrienden v/h Museum en houders van Museumkaart

Deze dag is exclusief voor mensen die zich hiervoor aanmelden op de website van het museum.

Foto/kaart:

De bovenzijde van deze kaart is het zuiden.

Nationaal Archief Den Haag

Contactinformatie:
Locatie: Hof van Assendelft, Hofweg 13, Heinenoord
Organisator: Museum Hoeksche Waard
Telefoonnummer: 0186-601535
Email:aanmelding@museumhw.nl
Website:http://www.museumhw.nl


Deel dit bericht met je vrienden!