logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Expositie Voorstraatdorpen' Bron: www.museumhw.nl
06dec 2017

Expositie Voorstraatdorpen

Van woensdag 6 december 2017 tot en met zondag 21 januari 2018.

In 2017 bestaat Nieuw-Vossemeer 450 jaar. Dit was voor het A.M. de Jong-museum in die plaats aanleiding om een expositie te organiseren over voorstraatdorpen, zoals Nieuw-Vossemeer zelf ook is. Het museum is gewijd aan de schrijver A.M. de Jong, bekend van de streekroman Merijntje Gijzen.

Een voorstraatdorp is een dorp met een hoofdstraat, meestal Voorstraat genoemd, die is aangelegd haaks op een waterkerende (buiten)dijk. Aan het eind van deze Voorstraat stond meestal de kerk, die soms werd omringd door een gracht. Voorstraatdorpen komen voor in gebieden die in Zeeland, het westen van Noord-Brabant en Zuid-Holland vanaf de 15de tot en met de 18de eeuw werden ingepolderd.

Het thema van de expositie wordt uitgewerkt op een aantal panelen waarop van 11 dorpen oude afbeeldingen worden getoond en historische gebeurtenissen worden vermeld. Eén van die door de organisatoren geselecteerde dorpen is Numansdorp (de Hoeksche Waard heeft overigens meerdere voorstraatdorpen). De overige dorpen zijn Bruinisse, Fijnaart, Klundert, Middelharnis, Nieuw-Vossemeer, Numandorp, Oude-Tonge, Oud-Vossemeer, Sint-Annaland, Sint Philipsland en Stavenisse.

Naast de informatie over de 11 dorpen zijn er panelen over onderwerpen zoals bedijking, meekrap, vervoer in vroeger tijden, markten, kermis en feest.

Museum Hoeksche Waard heeft meegewerkt aan de expositie door het ter beschikking stellen van fotomateriaal over Numansdorp én een origineel houten blok gebruikt voor het koekslaan. Ooit was dit een geliefd vermaak tijdens de jaarlijkse Paardenmarkt in Numandorp.
Ondanks dat het allemaal voorstraatdorpen zijn, zijn op de tentoonstelling naast de overeenkomsten ook opvallende verschillen te zien tussen de dorpen.

Contactinformatie:
Locatie: Hof van Assendelft, Hofweg 13, Heinenoord
Organisator: Museum Hoeksche Waard
Telefoonnummer: 0186-601535
Email:info@museumhw.nl
Website:www.museumhw.nl


Deel dit bericht met je vrienden!