logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Hoeksche Waardse Molendag'
21okt 2017

Hoeksche Waardse Molendag

Zaterdag 21 oktober 2017, van 10:00 uur tot 16:30 uur.

Op zaterdag 21 oktober 2017 organiseren de molenaars van de Hoeksche Waard weer de Hoeksche Waardse Molendag. Op deze dag zetten de molenaars en vrijwilligers de molendeuren weer wagenwijd open. Tussen 10:00 en 16:30 uur kan iedereen, van jong tot oud, kennis maken met het ambacht van molenaar en de verschillende soorten molens die de Hoeksche Waard nog rijk is.

In het nationale landschap Hoeksche Waard staan nog 12 molens, die ook nog eens allemaal sterk van elkaar verschillen. Zo is de Oostmolen langs de N217 de enige nog resterende ‘wipmolen’ van de eilanden en heeft Goudswaard de oudste nog resterende stenen ‘grondzeiler’ van Nederland. Elk jaar is de Hoeksche Waardse Molendag een evenement dat een groot aantal bezoekers trekt, variërend van (groot)ouders met (klein) kinderen, liefhebbers van oude techniek en historie en molenaars uit heel Nederland. Of het nu om een watermolen of om een korenmolen gaat, molens blijven fascineren bij jong en oud. Jan Bruins (molenaar Oostmolen) “Elk jaar krijgen we met de Hoeksche Waardse Molendag weer een groot aantal geïnteresseerde bezoekers, dat maakt zo’n speciale dag hartstikke leuk! Daarnaast is het natuurlijk uniek dat vrijwel alle molens tegelijk open zijn.”. Vrijwel alle molens, want de molens van Goudswaard en Piershil worden momenteel grondig gerestaureerd. Omdat de molens nog het domein zijn van de molenmaker en aannemers is het dit jaar helaas niet mogelijk om beide molens te bezichtigen. Ook gemaal “De Bosschen” bij Goidschalxoord kan dit jaar helaas niet aan de Molendag deelnemen.

Bakkerijmuseum “De Oude Bakkersschuur” in Maasdam, museum “Het Land van Strijen” te Strijen en “De Stoomgenerator” in Goudswaard doen ook dit jaar wederom mee. Zo bakt bakker Jan de Koning op die dag verse, warme molenbroden, is er in het museum van Strijen een digitale fototentoonstelling over de Strijense molens en laat Arjan van der Hoeven zijn stoommachine in Goudswaard weer diverse machines aandrijven. Ook op de molens zijn er verschillende activiteiten, waaronder een Djembé band op de Oostmolen, een demonstratie glas-in-lood op De Goede Hoop en verkoop van molenbrood op De Lelie in Puttershoek. Bij voldoende wind zullen de molens natuurlijk draaien en soms ook malen.

Stempels sparen voor gratis pannenkoek

Bezoekers aan de Molendag Hoeksche Waard kunnen traditiegetrouw hun ‘molenrondje’ afsluiten met een overheerlijke pannenkoek op vertoon van hun stempelkaart (met tenminste 5 stempels!) bij restaurant Peter Pan in Mijnsheerenland. Daarnaast bieden verschillende horeca op vertoon van de stempelkaart tegen een aantrekkelijke korting een kopje koffie of thee aan. Zie hiervoor de stempelkaart die bij elke deelnemer van de molendag te verkrijgen is.

Meer informatie over de molendag verschijnt de komende tijd op de Facebookpagina van de molendag, te volgen op www.facebook.com/molendaghw of via www.molensbinnenmaas.nl.

Deelnemers aan de Hoeksche Waardse Molendag 2017:

 • Molen van Goidschalxoord   (Goidschalxoordsedijk 55 Heinenoord/Goidschalxoord)
 • De Swaen (vanaf 12:00 uur)   (Spuidijk 29 - Nieuw-Beijerland)
 • De Stoomgenerator    (Molendijk 81 - Goudswaard)
 • Korenmolen Landzigt    (Molendijk 19 - Zuid-Beijerland)
 • Korenmolen Windlust    (Van Koetsveldlaan 2d - Westmaas)
 • Korenmolen De Goede Hoop   (Molenweg 17 - Mijnsheerenland)
 • De Oostmolen    (Provincialeweg 7 -Mijnsheerenland)
 • Korenmolen De Lelie    (Molendijk 2 - Puttershoek)
 • De Poldersche Molen    (Polderdijk 25 - Maasdam/Sint-Anthoniepolder)
 • Korenmolen De Hoop    (Gatsedijk 4a - Maasdam)
 • Korenmolen ‘t Vliegend Hert   (Molendijk 35 - ’s-Gravendeel)
 • Museum ‘Het Land van Strijen’   (Kerkstraat 47 - Strijen)
 • Museum ‘De Oude Bakkersschuur’  (Hoeksedijk - Maasdam
Contactinformatie:
Locatie: Hoeksche Waard


Deel dit bericht met je vrienden!