logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Keramiek in de ondertrouwkamer'
13okt 2017

Keramiek in de ondertrouwkamer

Van vrijdag 13 oktober 2017 tot en met zondag 31 december 2017.

Tot eind december 2017 exposeert Ton Erwich in de ondertrouwkamer van het gemeentehuis in Oud-Beijerland. Ton Erwich maakt keramiek en is bekend dankzij galerie DeBuuT aan de Voorstraat in Nieuw-Beijerland. Vorig jaar won hij de eerste prijs op de jaarlijkse keramiek markt in Dordrecht.

In de ondertrouwruimte zijn twee soorten werk te zien nl.: steengoedwerk en raku. Het eerste is een hoog gestookte kleisoort  (1250 ⁰C.) Het bestaat uit hoge cilinders gedecoreerd met sporen zoals je die aantreft in het landschap. De decoratie is ingewassen en onder het transparante glazuur goed zichtbaar. Zo zie je op de cilinders kleine landschapjes ontstaan, typisch Hoekschewaards: riet, water, akkers en bomen. Je herkent de sporen van tractor, ploeg en eg. Ieder seizoen vormt de klei een nieuw decor.

De andere techniek is naked raku. De vormen zijn ook hier sober, holle ringen met een oppervlakte vol rooksporen, craquelé en gedecoreerd met spiralen, strepen en krasjes. Hoewel de populaire naam donut is, noemt hij de ringen  liever torus (latijns). Voor deze ringen geldt dat ze een symbool vormen voor trouw, verbondenheid en liefde. Wat dat betreft liggen ze in de ondertrouwkamer op hun plek. De ringen dragen de sporen van de 4 elementen, aarde, vuur, lucht en water. Voor informatie over onder meer het naked raku stoken wordt verwezen naar www.galeriedebuut.nl

De kistjes waarin ze gepresenteerd liggen geven ook de kwetsbaarheid aan van de betekenis waarvoor ze staan. Naast dit zijn er ook bekers, vazen en potten te zien.

De expositie is geopend tijdens de openingsuren  van het gemeentehuis Oud-Beijerland.

Contactinformatie:
Locatie: Gemeentehuis Oud-Beijerland


Deel dit bericht met je vrienden!