logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Expositie Archeologie in de Hoeksche Waard'
19sep 2017

Expositie Archeologie in de Hoeksche Waard

Van dinsdag 19 september 2017 tot en met donderdag 9 november 2017.

Dinsdag 19 september 2017 om 20.00 uur opent burgemeester André Borgdorff  in het gemeentehuis van Binnenmaas de expositie ‘Archeologie in de Hoeksche Waard’. Het is een educatief opgezette tentoonstelling waarin de verre geschiedenis van de Hoeksche Waard en Binnenmaas in het bijzonder wordt getoond aan de hand van voorwerpen en beeldmateriaal. De expositie is ingedeeld in drie tijdvakken: prehistorie (neolithicum), Romeinse tijd en middeleeuwen (13e eeuw).

Prehistorie

Directe aanleiding voor de tentoonstelling zijn de zeer recente vondsten in Puttershoek van een nederzetting uit het neolithicum (ook wel jonge steentijd genoemd), de periode van de eerste boeren. Bij de bouw van de laatste fase van de Wijk van je Leven werden aardewerkfragmenten, voedselresten en een kleine vuistbijl gevonden. Deze spectaculaire ontdekking laat zien dat er al zeer vroeg permanente bewoning in de Hoeksche waard aanwezig was. De voorwerpen zijn te zien op de tentoonstelling.

Romeinse tijd

Het tijdvak Romeinse tijd is opgehangen aan de bijzondere aanwezigheid van de Romeinen in met name Mijnsheerenland en Westmaas in de derde eeuw na Christus. Een haven, bewoning en een militaire standplaats van het 30e legioen, inclusief een wachttoren maakten deel uit van de Romeinse grensverdediging in die periode. In het gemeentehuis zijn originele vondsten te zien, maar ook replica’s die mogen worden aangeraakt.

Middeleeuwen

Het middeleeuwse onderdeel van de expositie draait voornamelijk om het tot de verbeelding sprekende Kasteel van Weede. De fundamenten van het kasteel - in haar hoogtijdagen een van de grootste van ons land - liggen naast en onder de provinciale weg N217 tussen Maasdam en ’s-Gravendeel. Met de vondsten uit deze periode wordt een beeld geschetst van dit in de 15e eeuw verlaten en ingestorte kasteel en haar adellijke bewoners.

Bezoekinformatie

De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Archeologie Hoeksche Waard en Tekenburo Van der Elst. De expositie is te bezoeken tot en met donderdag 9 november 2017 tijdens de openingstijden van het gemeentehuis: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur en op dinsdag van 8.30 uur tot 20.00 uur.

Contactinformatie:
Locatie: Gemeentehuis Binnenmaas
Organisator: Gemeente Binnenmaas
Website:www.binnenmaas.nl


Deel dit bericht met je vrienden!