logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Molens Binnenmaas open tijdens Monumentendag'
09sep 2017

Molens Binnenmaas open tijdens Monumentendag

Zaterdag 9 september 2017.

Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2017 is er de jaarlijkse Open Monumentendag waarbij weer veel monumenten bezocht kunnen worden. Voor Open Monumentendag 2017 is als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

‘Boeren, burgers en buitenlui’, dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Met die drie begrippen was in feite iedereen genoemd: de bewoners van stad en land plus rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats. Het thema wijst op hun onderlinge relaties, en dus op voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Het is verbonden met talloze gebouwen, monumenten en andere objecten: van boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen en molens via markten, waaggebouwen, pakhuizen en winkels tot buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten en een rijk assortiment aan bijzondere monumenten en verhalen die tijdens de Open Monumentendag kunnen worden beleefd.

Molens Binnenmaas

Aan de Open Monumentendag van 9 september a.s. doen de volgende molens in ieder geval mee. Voor kinderen die de molens bezoeken liggen er windmolentjes, kleurboekjes en molen-doe-boekjes die gratis meegenomen mogen worden.

De Lelie te Puttershoek

De molen van Puttershoek doet dit jaar uiteraard weer mee. Op 9 september is de molen van 10.00 tot 17.00 uur geopend, er worden rondleidingen gegeven en de jeugdige bezoekers mogen zelf wat graan schonen met de wanmolen en malen met de handmolen.

Op zondag 10 september is er van 14.00 tot 16.00 uur een molen- en natuurwandeling in samenwerking met het Hoekschewaards Landschap. Hier stuurt het HWL een persbericht voor uit. De molen is op die dag ook van 10:00 tot 17:00 uur geopend.

De Windlust te Westmaas

De Windlust is open maar heeft geen speciale activiteiten.

De Oostmolen te Mijnsheerenland

De Oostmolen is open maar heeft geen speciale activiteiten.

De Poldersche Molen te Maasdam

De Poldersche Molen is geopend, kan worden bezichtigd en de molenaar zet zijn historische stationaire motoren buiten.

’t Vliegend Hert te ’s-Gravendeel

Geen bijzondere activiteiten.

De Goede Hoop te Mijnsheerenland

Vanwege restauratiewerkzaamheden zal deze molen niet deelnemen.

De Hoop te Maasdam

Is niet aan het draaien omdat de roeden vervangen moeten worden.

Molencomplex Goidschalxoort te Heinenoord/Goidschalxoord

Is niet aan het draaien omdat de roeden vervangen moeten worden. De molen is wel te bezichtigen en voor bezoekers is er gelegenheid om eens in de kap te kijken, iets wat bij een draaiende molen uiteraard niet kan.

Contactinformatie:
Organisator: Stichting Molens Binnenmaas


Deel dit bericht met je vrienden!