logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Lezing Vlasteelt Hoeksche Waard' Bron: www.museumhw.nl
01jun 2017

Lezing Vlasteelt Hoeksche Waard

Donderdag 1 juni 2017 vanaf 19:30 uur.

De vlasteelt heeft in de Hoeksche Waard eeuwenlang een belangrijke plaats ingenomen. Maakte de vlasteelt eerst nog onderdeel uit van het landbouwbedrijf, in de 19e eeuw groeide de vlasserij steeds meer uit tot een zelfstandige nijverheid, waarin veel Hoeksche Waarders werkzaam waren.De opkomst van de kunststoffen verdrong het gebruik van natuurlijke vezels en in 1971 moest ook het laatste vlassersbedrijf in ‘s-Gravendeel de deuren sluiten. En… met het vlas verdween een beeldbepalend en welriekend landschap.

Gerda van Wageningen schreef een trilogie over de vlasteelt in de Hoeksche Waard, met als titels Hoeve Sofie, De Vlasfabriek en Bloeiend Vlas. Een pracht aanvulling op het ongekend groot aantal romantische en historische (streek)romans die ze op haar naam heeft staan.
Voorafgaand aan het schrijven van de trilogie begon haar zoektocht naar bronnen en personen die konden vertellen over de vlasteelt en hoe de vlasindustrie in de jaren 1920, grote veranderingen onderging. Gerda van Wageningen neemt ons mee in die zoektocht!

Een korte foto- en filmpresentatie, met toelichting van oud-vlasser Cor Reedijk, laat een fraai beeld zien van de vlasteelt in vroeger tijden. Na de pauze wordt het programma vervolgd in Boerderij Oost-Leeuwenstein. Oude vlas attributen en moderne landbouwtechnieken zullen ons beeld bepalen van het Vak Werk van toen…. en nu!

De lezing vindt plaats in 't Hof van Assendelft. Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang lezing 19.30 uur.

Entree bedraagt € 7,50 inclusief twee consumpties. Vrienden van het museum betalen € 5,00.

Aanmelden verplicht via de website van het museum:

www.museumhw.nl/evenementenlijst/77-lezing-gerda-van-wageningen-2

Contactinformatie:
Locatie: Hof van Assendelft, Hofweg 13, Heinenoord
Organisator: Museum Hoeksche Waard
Telefoonnummer: 0186-601535
Email:info@museumhw.nl
Website:http://www.museumhw.nl


Deel dit bericht met je vrienden!