logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Expositie Jaap Reedijk in De Opkamer'
06nov 2016

Expositie Jaap Reedijk in De Opkamer

Van zondag 6 november 2016 tot en met zaterdag 31 december 2016.

Zondagmiddag 6 november vindt om 15.00 uur de opening plaats van de expositie met werk van Jaap Reedijk in Galerie De Opkamer, Merwedestraat 21, Maasdam. Dit is een expositie in samenwerking met de kunstcommissie van de gemeente Binnenmaas. Tijdens de openingsuren van het gemeentehuis is daar ook een deel van zijn werk te bezichtigen. De expositie duurt tot eind december.

Beeldend kunstenaar Jaap Reedijk is geboren in Klaaswaal en dat wil hij weten ook. De Hoekse Waard blijft trekken en zijn jeugdjaren zijn vaak een bron van inspiratie voor zijn kunstwerken. In de komende expositie in De Opkamer en het gemeentehuis te Maasdam komt de jeugd van de kunstenaar uitvoerig voorbij.

Jaap Reedijk werkt al ruim 30 jaar als professioneel beeldend kunstenaar en fotograaf. Hij is de meest bekeken theaterfotograaf in Nederland en werkt voor veel bekende muzikanten en theatermakers. Foto’s van hem zijn veelvuldig te zien in diverse kranten, theaterbrochures en tijdschriften alsmede in televisieprogramma’s als DWDD, Pauw en RTL Late Night.

De schilderijen en foto’s van Reedijk worden wereldwijd geëxposeerd en bevinden zich in particuliere en bedrijfsverzamelingen.
In zijn huidige woonplaats Middelharnis, op Goeree – Overflakkee, staat het monument van de gebroeders Boomsma dat de kunstenaar in opdracht van de provincie en de gemeente maakte. In Sommelsdijk realiseerde de kunstenaar een 25 meter lang kunstwerk voor de haven van dit dorp. Bij de buitenhaven van Middelharnis staan aan het Haringvliet ook twee kunstwerken welke met het historische RTM kaartenhuisje een aanwinst zijn voor het nieuw aangelegde perron.

Speciaal voor deze expositie in Maasdam heeft de kunstenaar een aantal nieuwe werken gemaakt waarin de Hoeksche Waard en dan met name zijn familie centraal staat. In de voor hem zo kenmerkende techniek komen historische beelden van familieleden terug.
De werkwijze van Reedijk is niet in een hokje te stoppen.
“Doordat ik met zoveel verschillende projecten bezig ben is het onvermijdelijk dat er bepaalde raakvlakken zijn. De grotere kunstwerken, die buiten op diverse locaties staan, hebben allemaal een soort “blik naar vroeger”. Er zit vaak iets melodramatisch in mijn werk. Het mag wel een beetje schuren en wat mijmeringen oproepen.
Als fotograaf ben ik altijd met beelden bezig. Ik wil de vergrijsde of bruin verweerde prenten in mijn hoofd graag overbrengen aan de toeschouwer d.m.v. mijn kunst en foto’s. Wonderlijk dat het er dan weer fris uitziet na zo’n voorbereidingsproces.”

In dit voorbereidingsproces gebruikt Reedijk alle materialen die hij voorhanden heeft. Dat betekent bij hem vaak vloeren vol met verschillende doeken die bewerkt worden met kwasten, lappen, schuurpapier, borstels en tekenpennen. Diverse laksoorten en inkten geven er uiteindelijk ‘de Reedijktouch’ aan.

“Eigenlijk is het allemaal abstract werk dat daar dan op de grond ligt. Het moment dat ik de tekenpen en inkt pak verandert alles. Dan wordt het krassen, stippelen en met de technische tekenpen komen uiteindelijk de figureren tot leven.
Met de foto’s is het eigenlijk ook zo.
Het liefst verwerk ik ‘mijn mensen’ helemaal in de achtergrond om ze dan, goed uitgelicht, weer op de voorgrond te plaatsen. Het is nogal een onoverzichtelijke wijze van werken waar ik ook geen andere mensen bij moet hebben.
Sommige kunstenaars werken met assistenten maar ik moet er niet aan denken dat ik iemand anders uit moet leggen hoe ze iets moeten maken. Ik weet vaak zelf niet hoe het uiteindelijke resultaat zal worden. Ik heb het wel in mijn hoofd maar het eindproject komt vaak van ver en met veel omwegen tot stand.”

Reedijk laat zich vaak inspireren door beelden van vroeger. De schoenendozen vol foto’s en oude familiealbums zijn een waardevol bezit voor de kunstenaar.
“Ik gebruik de foto’s maar ook oude krantenknipsels, stukken behang, zegels, teksten die op de achtergrond een grote rol spelen. Overal is wel wat moois uit te halen.”

Het contrast van de Reedijk schilderijen en zijn theater en muziekfoto’s is groot. Toch is ook het theater nadrukkelijk aanwezig in zijn werk.
De helft van de week werkt hij in de diverse theaters van het land. Dat levert een gigantisch archief waar hij uit kan putten.
“Sommige voorstellingen zijn zo mooi dat het bewaren van een foto alleen niet genoeg is. Zo zitten Herman van Veen en Ramses Shaffy in mijn werk, het duo KommilFoo is al vastgelegd en ook Wende Snijders is een dankbaar model in mijn werk.

De expositie in Maasdam zal een mix zijn van foto’s en groot en klein schilderwerk. In ieder geval erg gevarieerd met een knipoog naar het theatrale en mijn familie in de Hoekse Waard.”

Meer informatie over het werk van Reedijk is te vinden op www.jaapreedijk.com .

Contactinformatie:
Locatie: Merwedestraat 21, Maasdam
Organisator: Galerie De Opkamer
Telefoonnummer: 06-3892 8155
Website:www.galeriedeopkamer.nl


Deel dit bericht met je vrienden!