logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Molendag Hoeksche Waard'
15okt 2016

Molendag Hoeksche Waard

Zaterdag 15 oktober 2016, van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Reeds voor het 5e jaar op rij organiseren de samenwerkende molenaars van de Hoeksche Waard op de derde zaterdag van oktober de Hoeksche Waardse Molendag. Een dag bomvol activiteiten die in het teken staan van deze oeroude machines.

Het woordje ‘oer’ is dan ook wel op zijn plaats, aangezien de oudste molenvermelding uit de Hoeksche Waard dateert uit het jaar 1305. Door de jaren heen hebben er zo’n 110 molens het landschap van de Hoeksche Waard gedomineerd, verschillend van korenmolens tot oliemolens. Van de 110 molens die er ooit stonden zijn er nu nog 12 over. Stuk voor stuk werktuigen met elk hun eigen verhaal en techniek.

Elk jaar is de Molendag Hoeksche Waard een evenement dat een groot aantal bezoekers trekt, variërend van (groot)ouders met (klein) kinderen, liefhebbers van oude techniek en molenaars uit heel Nederland. Of het nu om een wipwatermolen of een gemetselde korenmolen gaat, molens blijven fascineren bij jong en oud. Dat weet ook Tony Hop, molenaar uit Made, die elk jaar de bemanning van De Lelie in Puttershoek versterkt: “Het is leuk om bezoekers op zo'n dag kennis te laten maken met zo’n bijzonder stukje levend erfgoed, het is altijd een gezellige dag met een gezellige aanloop, ik kijk er elk jaar weer naar uit!”

Op zaterdag 15 oktober a.s. zetten alle deelnemers hun deuren  tussen 10:00 en 17:00 uur weer wijd open voor het publiek. Net als in voorgaande jaren zijn ook dit jaar weer álle molens geopend, inclusief korenmolen “De Goede Hoop” in Mijnsheerenland, die normaal gesproken niet voor het publiek toegankelijk is. Een nieuwe deelnemer dit jaar is gemaal “De Bosschen” bij Goidschalxoord. Dit volautomatische diesel/elektrische gemaal zorgt in een groot gedeelte van de Hoeksche Waard voor droge voeten en laat mooi de moderne opvolger zien van de oude wind- en stoombemaling. Het waterschap Hollandsche Delta is die dag aanwezig om uitleg te geven over de werking van het gemaal en de functie van het waterschap.

Gemaal “De Bosschen” is echter niet de enige molen-gerelateerde deelnemer dit jaar. Ook bakkerijmuseum “De Oude Bakkersschuur” in Maasdam, museum “Het Land van Strijen” en “De Stoomgenerator” in Goudswaard doen wederom mee. Een primeur dit jaar is de geheel gerestaureerde korenmolen “De Hoop” in Maasdam. Tijdens de voorgaande edities van de Molendag Hoeksche Waard kon deze molen alleen als stilstaande molen meedoen, omdat de molen vanwege de slechte onderhoudstoestand niet meer kon draaien. Inmiddels is de molen weer geheel gerestaureerd en weer volledig bedrijfsvaardig. De Molendag Hoeksche Waard biedt dan ook een uitstekende mogelijkheid om de geheel gerestaureerde molen eens van dichtbij te bekijken!

Op de Molendag Hoeksche Waard vinden er op de molens verschillende activiteiten plaats en kunnen bezoekers traditiegetrouw weer stempels sparen voor een lekkere pannenkoek bij restaurant Peter Pan te Mijnsheerenland.

Informatie over deze activiteiten en meer verschijnt komende tijd op de Facebookpagina van de molendag, te volgen op www.facebook.com/molendaghw.

Contactinformatie:
Locatie: Molens Hoeksche Waard
Organisator: Samenwerkende molenaars Hoeksche Waard


Deel dit bericht met je vrienden!