logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Plukfestijn De Peerdegaerdt'
16sep 2016

Plukfestijn De Peerdegaerdt

Van vrijdag 16 september 2016 tot en met zondag 18 september 2016, van 11:00 tot 17:00 uur.

September is oogstmaand op De Peerdegaerdt. Met een mooie nazomer voor de boeg reden genoeg om hier een ontspannen en gezellig festijn van te maken. Tijdens het Peerdegaerdts Plukfestijn plukken bezoekers hun eigen fruit en kunnen zij deelnemen aan allerlei workshops en activiteiten. In de 100-jarige boomgaard staat een uitgebreide veldkeuken, waarin heerlijke gerechten met ingrediënten van het landgoed en biologische boeren uit de Hoeksche Waard vers bereid worden.

Het zelf plukken van onbespoten fruit uit de karakteristieke hoogstamboomgaard staat centraal tijdens het Peerdegaerdts Plukfestijn van vrijdag 16 september tot zondag 18 september. Dit is mogelijk tussen 11 uur ‘s ochtends en 17 uur ‘s avonds zo lang het fruit voorradig is. De toegang en het parkeren is gratis, voor 10 euro kan een plukzak gekocht worden om het geplukte fruit mee naar huis te nemen. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de inmiddels 100 jaar oude hoogstamboomgaard.

Activiteiten plukfestijn

Bezoekers kunnen naast het plukken van uiteenlopende appel- en perenrassen uit de hoogstambomen kennis maken met het kweken van eetbare paddenstoelen, praten met paarden, varkens knuffelen en het maken van insectenhotels. Ook kunnen kinderen langskomen om pony’s te borstelen en te verzorgen of het uitpluizen van uilenballen. Het Plukfestijn is via social media en de radio te volgen, radio Hoeksche Waard komt op locatie uitzenden.

Proeverijen in de veldkeuken en gezellige marktkraampjes met streekproducten

Tijdens het Plukfestijn staat een veldkeuken in de boomgaard, waarmee ter plaatse lekkere gerechtjes worden gemaakt van het geplukte fruit en de geoogste paddenstoelen van De Peerdegaerdt. Erik Doesburg helpt mee met de organisatie en vertelt enthousiast: «Omdat de Peerdegaerdt een hoogstamboomgaard heeft, kan iedereen letterlijk en figuurlijk de boom in. Maar bezoekers hoeven niet per se zelf te plukken, ze kunnen ook gerechten die bereid zijn in de veldkeuken kopen om gezellig aan lange tafels in de boomgaard op te eten. We maken zo veel mogelijk gebruik van biologische streekproducten tijdens het Plukfestijn, omdat dit gezond en lekker is en ook nog eens goed voor onze leefomgeving.» Onder meer perensoep en perendip staan op de kaart, maar ook overheerlijke groene sandwiches. De ingrediënten worden aangevuld door groentes van de biologische boerderijen Landzicht en Hoeve Doelwyck. De gezellige duurzame markt, waarin uiteenlopende kraampjes met heerlijke natuurproducten staan, maken het Plukfestijn compleet.

Adopteer een Peer

Om de eeuwenoude boomgaard in stand te houden en steeds meer educatieve activiteiten voor kinderen te kunnen organiseren heeft De Peerdegaerdt afgelopen jaar het adoptieplan «Adopteer een Peer» gelanceerd. Inmiddels zijn al veel adoptieplannen gesloten door bezoekers en bedrijven. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te zien waar hun voedsel vandaan komt en willen ook graag dat hun kinderen zich hier meer bewust van worden. Het adoptieplan van De Peerdegaerdt komt in deze wens tegemoet. Frans Jansen beheert de boomgaard en zegt: «Het adoptieplan biedt verschillende keuze mogelijkheden, van het zelf plukken tijdens de oogstperiode van de gereserveerde rassen, tot een uitnodiging om tijdens de bloesemperiode de boomgaard in volle bloei te bewonderen gecombineerd met een overheerlijke picknick. Bezoekers die tijdens het Plukfestijn een adoptieplan af sluiten, kunnen hier meteen letterlijk de vruchten van plukken. Daarnaast geven we als actie ook meteen een fles van ons eigen sap mee». Meer informatie is te vinden op Adopteer een Peer.

De Peerdegaerdt: Verbinding tussen stad en platteland

De Peerdegaerdt is een landgoed in Strijen met een zorg- en activiteitenboerderij. De medewerkers geven op vernieuwende wijze vorm aan de instandhouding van een landgoed door het invullen van een maatschappelijke functie, waarbij het landgoed een mooie rol wil spelen op het gebied van welzijn in de eigen streek. De Peerdegaerdt is een prachtige locatie en daarom bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld events en buitenarrangementen, welke zo veel als mogelijk verzorgd worden vanuit de zorgboerderij. Op deze zorg- en activiteitenboerderij kunnen mensen met uiteenlopende achtergronden terecht en zijn speciale arrangementen voor kinderen ontwikkeld. Ook biedt De Peerdegaerdt mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een mogelijkheid zich verder te ontwikkelen.

José van de Graaf, begeleidt dagelijks mensen op het landgoed en vertelt enthousiast “op De Peerdegaerdt kijken we graag naar de talenten waarover iemand beschikt en proberen deze te benutten en verder te ontwikkelen. Het dagelijkse contact met onze dieren helpt hierbij, omdat dieren alleen maar willen weten wat iemand voor ze kan betekenen. Zij zijn helemaal niet geïnteresseerd in iemands beperkingen. Dit is een hele andere en positieve benadering, die wij zelf ook graag toepassen. Iemand simpelweg waarderen om de persoon die hij is”.

De verschillende activiteiten op De Peerdegaerdt zijn erop gericht bij te dragen aan het versterken van de sociale cohesie en het verbeteren van welzijn van mens en dier. Erik Doesburg is sinds jaren betrokken bij De Peerdegaerdt en een van de aanjagers van de recente ontwikkelingen. “Als je op de Peerdegaerdt bent dan gebeurt er iets met je. Deze positieve energie willen wij benutten. De kracht van De Peerdegaerdt is dat we niet in hokjes denken. Iedereen participeert naast elkaar bij de verschillende activiteiten die plaatsvinden op De Peerdegaerdt. Tijdens ons Peerdegaerdts Plukfestijn kunnen veel mensen kennis maken met onze bruisende omgeving. De afgelopen jaren zijn telkens meer dan duizend mensen op ons Plukfestijn geweest en we willen uiteraard nog meer mensen bereiken. Naast inwoners van de Hoeksche Waard, begroeten we ook graag mensen uit de omliggende steden Dordrecht, Breda en Rotterdam”.

Contactinformatie:
Locatie: De Peerdegaerdt, Kruisdijk 4b in Strijen
Organisator: Stichting Landgoed de Peerdegaerdt
Email:info@peerdegaerdt.nl
Website:www.peerdegaerdt.nl


Deel dit bericht met je vrienden!