logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Lezing Annejet van der Zijl'
31aug 2016

Lezing Annejet van der Zijl

Woensdag 31 augustus 2016 vanaf 15:00 uur.

Ze is en blijft een van onze meest gelezen schrijfsters. Annejet van der Zijl, auteur en historica, kwam onlangs opnieuw met een bestseller: De Amerikaanse Prinses. Het aangrijpende waargebeurde verhaal van een plattelandsmeisje dat zichzelf ontwikkelde tot Russische Gravin, Prinses en peetmoeder van onze eigen Prinses Beatrix.

Op 31 augustus 2016, 15.00 uur geeft Annejet van der Zijl een lezing in de Graanschuur op het Bram Rozafestival in Nieuw-Beijerland.

De Amerikaanse prinses is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en Russische revolutie en de twee wereldoorlogen. Maar het is bovenal het verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan.

Schrijfster Annejet van der Zijl groeide op in een lerarengezin in Friesland. Na het gymnasium studeerde ze eerst kunstgeschiedenis in Utrecht en later massacommunicatie in Amsterdam. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de gelijknamige Gooise buitenplaats die in de jaren vijftig en zestig uitgroeide tot Nederlands meest roemruchte literaire en artistieke broeinest.

Van der Zijl werd bekend in brede kringen met haar boek Sonny Boy, een intrigerende geschiedenis over gewone mensen. Het boek werd in meerder talen vertaald en verfilmd. Annejet van der Zijl won er grote literaire prijzen mee. Zij geldt als de ongekroonde koningin van de literaire non-fictie en weet haar lezers keer op keer te raken met waargebeurde verhalen.

In het voorjaar van 2010 verscheen Bernhard, een reconstructie van de tot dan toe onbekende Duitse achtergrond van Prins Bernhard. Hiermee promoveerde Annejet als historica aan de Universiteit van Amsterdam. Dit boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de AKO Literatuurprijs en werd bekroond met de M.J. Brusseprijs 2011 voor het beste journalistieke boek.
Andere titels van haar hand zijn Een dag om nooit te vergeten, over de inhuldigingsdag van koningin Beatrix. In 2013 en 2014 kwamen respectievelijk Moord in de Bloedstraat en Gerard Heineken. Op het Bram Rozafestival zal Annejet vertellen over haar werk en over haar laatste boek De Amerikaanse Prinses. In de pauze is bekhandel Houtman aanwezig en zal de schrijfster signeren.

  • 31 augustus 2016, 15.00 uur in de Graanschuur,
  • Marktveld 10 in Nieuw-Beijerland
  • Entree € 15,00 (leden bibliotheek Hoeksche Waard € 10,00)

Je kunt vanaf augustus 2016 kaarten reserveren voor de lezing van Annejet van der Zijl via de website van de bibliotheek Hoeksche Waard. Of via de balie in één van de vestigingen van de Bibliotheek Hoeksche Waard.

Deze lezing is een samenwerking tussen het Bram Rozafestival en de Bibliotheek Hoeksch Waard.

Contactinformatie:
Locatie: De Graanschuur, Marktveld 10 in Nieuw-Beijerland
Organisator: Bibliotheek Hoeksche Waard
Email:info@debhw.nl
Website:www.bibliotheekhoekschewaard.nl


Deel dit bericht met je vrienden!