logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Van Ford tot New Holland Combine'
14jun 2016

Van Ford tot New Holland Combine

Dinsdag 14 juni 2016, van 19:30 uur tot 21:30 uur.

Het eeuwenoude landbouwbedrijf is de afgelopen honderd jaar ingrijpend verandert. Dick Holster maakte het van dichtbij mee. Op dinsdagavond 14 juni 2016 vertoont hij een film over het werk en de mechanisatie op de ambachtsheerlijkheid.

Aansluitend vertelt hij over zijn eigen ervaringen. De aangrijpende geschiedenis van het land tussen Strijen en Cromstrijen: een verhaal van mensen en machines. 

De Hoeksche Waard is van oudsher een landbouwgebied. In 1492 werd hier zelfs de Ambachtsheerlijkheid opgericht, dat vroeger gold als het grootste particuliere landbouwbedrijf van Europa. Lange tijd  was het gebied gesloten voor bezoekers, maar tegenwoordig kan iedereen er heerlijk fietsen en wandelen. Het landbouwgebied bood eeuwenlang werk aan talloze boeren en knechten in de omgeving. Zaaien, ploegen, oogsten..

Pas in de de 20ste eeuw veranderde deze eeuwenlange werkwijze door de mechanisatie van de landbouw. Het werk van de landbouwers in de Hoeksche Waard veranderde ingrijpend. Dick Holster, opzichter en landbouwer in het gebied tussen Strijen en Cromstrijen vertelt op dinsdagavond 14 juni over deze veranderingen in het boerenbestaan. Over de eerste tractoren van ford en de grote combines na de oorlog.

De avond begint om 19.30 uur met een film over de komst van landbouwwerktuigen op de ambachtsheerlijkheid. Aansluitend vertelt Dick Holster zijn boeiende verhaal.

Vooraf aanmelden is noodzakelijk via www.debhw.nl of in de bibliotheek.

Deze avond van Geschiedenis in de Bibliotheek vormt de opmaat van de nieuwe tentoonstelling (het boerenbedrijf van vroeger 24 juni t/m 3 september) in het Museum Land van Strijen.

De lezing is dinsdagavond 14 juni, aanvang 19.30 uur tot 21.30 in dorpshuis Streona (Stockholmplein 6 te Strijen).

Toegang € 5 en leden van de bibliotheek of een historische vereniging krijgen € 2,50 korting.

Contactinformatie:
Locatie: Dorpshuis Streona, Stockholmplein 6 te Strijen
Organisator: Bibliotheek Hoeksche Waard
Email:info@debhw.nl
Website:www.bibliotheekhoekschewaard.nl


Deel dit bericht met je vrienden!