logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Lezing over 500 jaar oude kaart'
09jun 2016

Lezing over 500 jaar oude kaart

Donderdag 9 juni 2016 vanaf 19:30 uur.

Een reusachtige, bijna 500 jaar oude landkaart van Dordrecht en omgeving (inclusief de Hoeksche Waard) wordt op 9 juni 2016 getoond tijdens een lezing in Museum Hoeksche Waard. Deze vergeten kaart is herontdekt door journalist en kaartenliefhebber Wim van Wijk, die er per toeval op stuitte in het Regionaal Archief Dordrecht.

Toen Wim van Wijk de kaart in het archief vond, realiseerde hij zich al snel dat het hier om een bijzonder exemplaar ging en stortte zich op het onderzoeken ervan. Vanwege de kwetsbaarheid van de kaart is deze in hoge resolutie gefotografeerd en meteen weer opgeborgen. Peter Ebben (lithograaf en grafisch vormgever) ging met de donkere fotobestanden aan de slag. De kaart wordt op ware grootte geprojecteerd. Er wordt uitgelegd hoe de digitale restauratie in zijn werk ging en wat er allemaal op de kaart te ontdekken is. 

Kaarten uit de eerste helft van de zestiende eeuw zijn al bijzonder, maar een kaart van 1.90 bij 3.75 meter is zonder meer uniek te noemen. De maker is waarschijnlijk Cornelis Schilder en onbekend is nog wie de opdrachtgever was. De kaart vermeldt namen van bekende en onbekende plaatsen, ambachten, zalmsteken en kastelen. Sommige delen van het slecht leesbare schrift zijn door historische onderzoekers al ontcijferd, op andere wordt nog gestudeerd. Op de kaart is veel te ontdekken en de heren Ebben en Van Wijk delen hun kennis graag met geïnteresseerden.

Rondleiding

In de pauze van deze lezing nemen gidsen van het museum u mee naar de 1e etage en vertellen u over het ontstaan van de Hoeksche Waardse polders, over polderbesturen en het waterschap. Dit sluit naadloos aan op de lezing van Van Wijk.

De lezing en rondleiding vinden plaats in Museum Hoeksche Waard, locatie 't Hof van Assendelft, Hofweg 13 te Heinenoord.

Inloop 19.00 uur, aanvang lezing 19.30.

Entree € 7,50 incl. twee consumpties . Vrienden van het museum betalen € 5,00.

Aanmelden gewenst via www.museumhw.nl of telefonisch tijdens kantooruren op 0186-601535.

Contactinformatie:
Locatie: Hof van Assendelft, Hofweg 13, Heinenoord
Organisator: Museum Hoeksche Waard
Telefoonnummer: 0186-601535
Email:info@museumhw.nl
Website:www.museumhw.nl


Deel dit bericht met je vrienden!