logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Reprise theatervoorstelling ‘De Ramp’'
05mrt 2016

Reprise theatervoorstelling ‘De Ramp’

Van zaterdag 5 maart 2016 tot en met zondag 13 maart 2016.

Het Theatercollectief Hoeksche Waard speelt van 5 tot 13 maart 2016 een reprise van de voorstelling ‘De Ramp’ in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk.

De voorstelling staat geheel in het teken van de watersnoodramp in 1953. Al eerder heeft het Theatercollectief met deze voorstelling vele harten kunnen raken. Het is dan ook een eer om deze voorstelling, op verzoek, nogmaals ten tonele te brengen in het Watersnoodmuseum.

Het Theatercollectief en het Watersnoodmuseum zijn van mening dat het herdenken van deze gebeurtenis van essentieel belang is. De Ramp van 1953 veroorzaakte, behalve het enorme verlies aan mensenlevens, grote schade aan de veestapel, gebouwen en infrastructuur. Nog steeds laat deze gebeurtenis sporen na. Uiteraard bij de mensen die de watersnoodramp bewust hebben meegemaakt, maar ook in de generaties hierna.

In het herdenkingsjaar 2013 is gebleken dat deze theatervoorstelling met name op inwoners van Zeeland, Goeree-Overflakkee, Tholen, de Hoeksche Waard en West-Brabant, gebieden waar de watersnoodramp veel slachtoffers heeft geëist, een grote impact had.

Het verleden

‘Het is 1952. Jacob is 25 en heeft het geluk gehad een baan te krijgen bij het Waterschap als machinist. Bij het gemaal waar hij wordt gestationeerd behoort een huis, niet groot maar toch. Hij voelt zich een zondagskind. Nu kan hij trouwen met zijn Neel. Hij kan zijn geluk niet op.

Dan wordt het 1 februari 1953. Het is springvloed en de noordwester beukt als nooit tevoren. De dijken houden het niet meer. Jacob doet met de andere mannen uit zijn dorp wat hij kan. Deze ramp zal een grote impact hebben op de rest van zijn leven en dat van zijn dierbaren.

Het heden

Het is nu 1987. Jacob is nog steeds werkzaam als machinist bij het Waterschap. Jacob en Neel hebben een zoon, Wim, die getrouwd is met Ria, de dochter van Wout, de dijkgraaf. De Oosterscheldekering is gerealiseerd en iedereen kan weer rustig slapen. Zo lijkt het.

Het trauma van 1953 werkt echter nog steeds door in dit gezin. Met name in het leven van Jacob. Alle personages doen, op hun manier, pogingen om Jacob daarin te helpen. Niets lijkt nog een positieve wending te kunnen geven aan zijn leven. Toch is er hoop...’

Onvermogen om te praten

De doelstelling van deze productie is de intieme verslaggeving van een universeel thema: het trauma als gevolg van een ramp en het onvermogen om daarover te praten.

De theatervoorstelling ‘De Ramp’ is een op waarheid berust verhaal van een gezin op één van de Zeeuwse eilanden. De kern van het verhaal zit hem in de impact die een dergelijke gebeurtenis heeft op een gezin en de sporen die dit nalaat.

De voorstelling is een intieme en aangrijpende voorstelling, ondersteund met zang, klank-, licht- en filmbeelden, geschreven en geregisseerd door het Theatercollectief.

De voorstelling

‘De Ramp’ wordt gespeeld door vijf acteurs die in samenstelling zullen wisselen. De locatie, het Watersnoodmuseum, biedt alle facetten die deze intieme voorstelling nodig heeft; de plek is van grote waarde voor de herinnering aan deze desastreuze nacht.

Er wordt gespeeld in een minimaal decor, zodat de kern van het verhaal op de voorgrond staat; beeld, licht en geluid zijn bovendien belangrijke facetten van dit herdenkingstheater.

Het Watersnoodmuseum gaat uit van maximaal 50 bezoekers per keer, zodat de intimiteit van de voorstelling gewaarborgd blijft.

Waar en wanneer?

‘De Ramp’ wordt gespeeld in het Watersnoodmuseum. Adres: Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ te Ouwerkerk.

De voorstellingsdata zijn 5, 6, 12 en 13 maart 2016.

De voorstelling start om 14:00 uur en om 16:00 uur, in totaal wordt ‘De Ramp’ acht keer ten tonele gebracht. De voorstelling duur ongeveer 60 minuten en heeft geen pauze.

De kosten voor één toegangskaart bedragen 12,50 euro, inclusief museumbezoek en een kopje thee of koffie.

Kaarten zijn vanaf nu te reserveren via info@watersnoodmuseum.nl of via telefoonnummer: 0111-644382.

Reserveren is aan te raden gezien het maximaal aantal bezoekersplaatsen.

Mis deze prachtige en aangrijpende voorstelling niet, het is absoluut de moeite waard!

Contactinformatie:
Locatie: Watersnoodmuseum, Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ te Ouwerkerk
Organisator: Theatercollectief Hoeksche Waard
Website:www.theatercollectief.nl


Deel dit bericht met je vrienden!