logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Expositie in Made in de 3hoek' Werk Petra van der Veeken
13nov 2015

Expositie in Made in de 3hoek

Van vrijdag 13 november 2015 tot en met donderdag 7 januari 2016.

Vanaf deze week is in het gemeentehuis van Binnenmaas een nieuwe expositie te zien. Voor deze laatste expositie van 2015, van 13 november 2015 tot en met 7 januari 2016, tekenen vier kunstenaars uit de regio.

En regio is in dit geval ruim opgevat: Petra van der Veeken en Lineke van der Maas uit Made in West Brabant gaan samen met Marlies Verda uit Den Bommel, Goeree Overflakkee, en Mieke van Alphen uit Mookhoek in de Hoeksche Waard de uitdaging aan. Samen zijn zij er in geslaagd om een bijzondere expositie in te richten. Een expositie waarin het landschap vanuit verschillende hoeken wordt belicht.

Lineke van der Maas

Lineke (E.W.) van der Maas (1948) begon al jong met tekenen en schilderen. Tot 1995 heeft ze intensief geschilderd bij het Alkmaars Centrum voor Kunstzinnige Vorming. In de periode na 1995 slokte haar werk veel aandacht en energie op en kwam er nog maar weinig van schilderen. Bij haar afscheid in 2004 kreeg ze schilderlessen bij Leo Musch in Frankrijk cadeau en daarna heeft ze het schilderen weer helemaal opgepakt.

Ze onderzoekt graag het raakvlak met andere  kunstvormen. Hieruit ontstaan steeds weer nieuwe en verrassende combinaties. Van 2006 tot 2012 maakte ze deel uit van de Kunstmeer-groep, opgericht door kunstenaar Marlies Verda. De groep werkte in thema´s, bestudeerde kunstenaars en kunststromingen, organiseerde tentoonstellingen en theaterbezoek. Hierdoor is meer emotie en diepgang in haar werk gekomen. Voor Lineke van der Maas staat het zoeken naar verdieping, door te experimenteren en te zoeken naar andere wegen, nu voorop.

Petra van der Veeken-van Meer

Petra van der Veeken- van Meer schildert sinds 1995. Ze volgde schilderlessen bij Marlies Verda in Oosterhout. Door middel van verschillende workshops breidt zij haar vaardigheid steeds verder uit. Ze heeft deelgenomen aan de Artxtra-groep die in 2008 is overgegaan in Kunstmeer.

Petra werkt vooral vanuit haar gevoel dat wordt beïnvloed door het dagelijks leven, muziek of de natuur. Haar schilderijen zet ze spontaan op, ogenschijnlijk zonder al te veel na te denken over het eindresultaat. Ze laat zich graag verrassen door de vormen en kleuren die zo ontstaan. Bij nadere beschouwing hebben veel van haar schilderijen een diepere betekenis. Petra zoekt het experiment. Dat is te zien in haar schilderijen en ook in haar ruimtelijke werk: glas in lood, glasmozaïek etc. Ze wijkt steeds meer af van de realiteit al is er vaak wel iets herkenbaars aanwezig.

Mieke van Alphen

Mieke van Alphen vertegenwoordigt de Hoeksche Waard op deze expositie. Na haar opleiding ‘textiel’ in Den Haag heeft zij meerdere materialen verkend, maar na verloop van tijd heeft zij voor glas gekozen als favoriet middel. Met dit mooie maar lastige materiaal maakt zij zowel ruimtelijk als vlak werk (glas-in-lood en brandschilderen).

Verval, oude gebouwen en bouwen, Spanje, Moorse architectuur en de laatste jaren het Hoeksche Waardse landschap; de natuur en dieren om haar heen. Dit alles vormt haar inspiratie, alsook het materiaal glas dat blijft verbazen. Deze expositie is tevens haar afscheidsexpositie, binnenkort vestigt zij zich op Tholen en zal de Hoeksche Waard verlaten.

Marlies Verda

Marlies Verda ( 1956) is opgeleid aan de Vrije Academie in Den Haag. Daarvoor heeft ze een lerarenopleiding tekenen gevolgd. Ze heeft al meer dan 25 jaar een les/beroepspraktijk, de laatste drie jaar in Den Bommel. Met het KinderKunstKabinet "MET STIP" dat ze onlangs opzette, verzorgt ze kunstlessen op scholen en is ze als docent verbonden aan Kunstkring Voorne.

Marlies is al jarenlang gefascineerd door het fenomeen verbergen en laten zien. Hoeveel laat je van jezelf zien in een schilderij of foto is de aanleiding om in haar werk gedeeltes bijvoorbeeld zwart te krassen. Toch is er altijd iets van de onderlaag zichtbaar. Gelaagdheid is zowel letterlijk als figuurlijk een voorwaarde. In het landschap krast ze alles wat door mensen gemaakt is (de maakbare wereld ) ook zwart. Daaruit ontstaan nieuwe abstracte vormen waar ze een andere wereld mee bouwt. In deze tentoonstelling probeert Marlies het landschap in de Hoeksche Waard (Tiengemeten) en dat op Goeree Overflakkee, waar ze sinds een paar jaar woont, te herleiden tot de essentie. Zowel in vorm als in kleur.

Kom kijken

U bent van harte welkom om deze expositie te komen bekijken van 13 november 2015 tot en met 7 januari 2016 tijdens openingstijden van het gemeentehuis: op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur en op dinsdag van 8.30 uur tot 20.00 uur.

Op dinsdagavond 17 november kunt u aansluiten bij een rondleiding door de expositie die de exposanten zelf geven. U bent van harte welkom om 19.00 uur in het gemeentehuis. De rondleiding is gratis en u hoeft zich niet aan te melden.

Contactinformatie:
Locatie: Gemeentehuis Binnenmaas
Organisator: Gemeente Binnenmas
Email:gemeente@binnenmaas.nl
Website:www.binnenmaas.nl


Deel dit bericht met je vrienden!