logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Molens kijken op de 4e Molendag Hoeksche Waard' Foto: Annelies van Twist
17okt 2015

Molens kijken op de 4e Molendag Hoeksche Waard

Zaterdag 17 oktober 2015, van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Op zaterdag 17 oktober 2015 vindt voor de vierde keer de Molendag Hoeksche Waard plaats. Op deze dag zetten alle molenaars van de Hoeksche Waard hun deuren weer wagenwijd open voor het publiek. Tussen 10:00 en 17:00 uur kan iedereen, van jong tot oud, kennis maken met de verschillende molens en het ambacht van molenaar.

Net als voorgaande jaren doen ook de ‘Oude Bakkersschuur’ in Maasdam (met overheerlijke molenbroden en meer), museum ‘Het Land van Strijen’ te Strijen (expositie over de molens van Strijen) en ‘De Stoomgenerator’ in Goudswaard (stoommachine met werktuigen) mee.

Tijdens deze molendag kan iedereen een kijkje achter de schermen nemen bij de restauratie van korenmolen De Hoop in Maasdam. De molenmakers van de Stichting Restauratiewerkplaats Schiedam geven die dag uitleg over de voorgang van de restauratie en de komende werkzaamheden.

Workshops

De molendag staat dit jaar geheel in het teken van de opleiding tot molenaar. Altijd al eens zelf een molen willen bedienen, of weten hoe dat nou allemaal precies werkt? Kom dan langs op een van de vele workshops!

Om 11:00 uur kun je op de Windlust in Westmaas, De Lelie in Puttershoek of de Oostmolen in Mijnsheerenland terecht voor een workshop ‘werken met molenzeilen’. Ontdek de verschillende soorten zeilvormen en neem zelf een molenzeil ter hand.

Om 14:00 uur geven de molenaars van de Windlust in Westmaas en De Lelie in Puttershoek ook een workshop ‘kruien’; het draaien van de molenkap.

Eveneens om 14:00 uur staan de molenaars van de Simonia in Piershil en de Oostmolen in Mijnsheerenland weer klaar voor een workshop ‘werken met molenzeilen’.

Op de Poldersche Molen in Maasdam kunt je tijdens de molendag aan de slag met touw, zoals het leggen van een oogsplits. Voor een workshop is geen aanmelding vooraf nodig.

Extra activiteiten

Op verschillende molens zijn op de Molendag Hoeksche Waard extra activiteiten, zoals een knusse braderie met versgebakken brood van desembakkerij Schalkwijk, jam van Boompjesstraat Jamzzz en honing van imker Flip Wols naast molen Landzigt in Zuid-Beijerland, verkoop van broodjes vers gerookte paling van Jan Weeda bij de Oostmolen in Mijnsheerenland en verkoop van Hoeksche honing en pannenkoeken op de korenmolen van Goidschalxoord.

Ook dit jaar kun je de molens rond de Binnenmaas tegen een kleine vergoeding per paardenwagen van manege ‘De Ritselaer’ bezoeken. Aanmelden of meer te weten komen over deze rit per paardenwagen? Neem dan contact op met Ben Holster via pjholster@kpnplanet.nl.

Op nostalgische wijze langs de molens

Stichting Stads- en Streekbus uit ’s-Gravendeel organiseert een excursie langs 8 Hoeksche Waardse molens en de Stoomgenerator met een nostalgische lijnbus!

De excursie, die opstappunten heeft op Dordrecht CS (09:30) en Heinenoord busstation (10:00), biedt een leuk dagje uit langs een groot aantal deelnemers van de molendag. Voor grote groepen stelt de stichting een aparte bus beschikbaar.

Wilt u zich inschrijven of meer informatie over deze unieke excursie ontvangen? Stuur dan een e-mail naar info@deamusementfabriek.nl.  De excursie kost € 15,- per persoon.

Let op: u kunt inschrijven tot zaterdag 10 oktober 2015!

Opstappunt 1

Dordrecht Centraal station

09:30u

Opstappunt 2

Heinenoord busstation

10:00u

Molen 1

Molencomplex, Goidschalxoord

10:15u

10:45u

Molen 2

Molen Simonia, Piershil

11:15u

11:45u

Molen 3

Stoomgenerator, Goudswaard

12:00u

12:30u

Molen 4

Molen Landzigt, Zuid-Beijerland

12:45u

13:15u

Molen 5

Molen Windlust, Westmaas

13:45u

14:15u

Molen 6

Oostmolen, Mijnsheerenland

14:30u

15:00u

Molen 7

Molen Het Vliegend Hert, 's-deel

15:15u

15:45u

Molen 8

Molen De Lelie, Puttershoek

16:00u

16:30u

Afstappunt 1

Heinenoord Busstation

17:15u

Afstappunt 2

Dordrecht Centraal Station

17:45u

Net als voorgaande jaren rijdt ook de ‘Polderexpress’, de antieke A-Ford bus van Cees Kooijman zijn route langs de deelnemers. Informatie over opstapplaatsen en dienstregelingen van deze busverbindingen is eveneens opvraagbaar bij Kevin Strijker via info@deamusementfabriek.nl.

Stempelkaart

Bezoekers van de Molendag Hoeksche Waard kunnen traditiegetrouw hun ‘molenrondje’ afsluiten met een overheerlijke pannenkoek op vertoon van hun stempelkaart (met 5 stempels!) bij restaurant Peter Pan in Mijnsheerenland.

Daarnaast bieden verschillende horeca tegen een aantrekkelijke korting een kopje koffie of thee aan op vertoon van de stempelkaart. Zie hiervoor de stempelkaart die bij elke deelnemer op de molendag gratis te verkrijgen is.

Deel dit bericht met je vrienden!