logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
24sep 2015

Lijfstraf, verbanning en tortuur: rechtspraak in Strijen

Donderdag 24 september 2015 vanaf 19:30 uur.

Geschiedenis dicht bij huis. De Bibliotheek Hoeksche Waard en de historische verenigingen gaan terug in de tijd. Rechtspraak in het Land van Strijen in de 16e en 17e eeuw. Diverse halsmisdaden passeren de revue. Spreker is Harry Aardoom. Donderdag 24 september in dorpshuis Streona.

De Hooge vierschaer der heerlyckheijt van Strijen sprak recht in het zuiden van de Hoeksche Waard. Straffen die de vierschaar (justitie) uitdeelde waren onder meer: verbannen uit het land van Strijen en uit de Beijerlanden, dan wel uit geheel Noord- en Zuid Holland en opsluiten in een tuchthuis waar dwangarbeid werd verricht. Arrestanten werden ingesloten in een cel op het stadhuis van het dorp Strijen, “ de gyzelkamer”.

Harry Aardoom is oud-politiearts. Vanuit zijn interesse voor rechtspraak in het verleden, verdiepte hij zich jarenlang in de archieven van de rechtsprekende vierscharen in Zuid-Holland. Met een scherp oog voor de menselijke aspecten van rechtszaken in de 16e en 17e eeuw, tekende hij tal van bijzondere zaken op.

Donderdag 24 september vertelt hij het verhaal van de rechtspraak in Zuid-Holland en Strijen in deze lang vervlogen periode.

De lezing is in het de Bibliotheek in Strijen (in dorpshuis Streona, Stockholmplein 6 te Strijen).

Aanvang 19.30 | toegang € 5, bibliotheekleden krijgen € 2,50 korting. Leden van de historische vereniging krijgen eveneens € 2,50 korting. Graag vooraf aanmelden via info@debhw.nl.

Contactinformatie:
Locatie: Bibliotheek Strijen
Organisator: Bibliotheek Hoeksche Waard
Email:info@debhw.nl
Website:http://www.bibliotheekhoekschewaard.nl


Deel dit bericht met je vrienden!