logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Open monumentendag in Strijen' Lindehoeve Mookhoek
12sep 2015

Open monumentendag in Strijen

Zaterdag 12 september 2015.

Zaterdag 12 september 2015 staan ook in de gemeente Strijen de vele monumenten weer in de belangstelling tijdens de nationale Open Monumentendag. Diverse monumenten zijn de gehele dag voor het publiek toegankelijk. Terwijl mensen dit jaar wederom gratis kunnen meerijden met een oldtimer bus.

Speciaal voor de jaarlijkse Monumentendag openen verschillende gebouwen de deuren voor het publiek. De volgende monumenten zijn vrij toegankelijk voor het publiek: Museum Het land van Strijen, de Sint-Lambertuskerk, de Gereformeerde Kerk aan het Spui met de jaarlijks terugkerende ‘inloopbespelingen’ op het knipscheerorgel met dansuitvoeringen en de Nederlands Hervormde kerk in Cillaarshoek. In Strijensas zijn uiteraard de ruim honderd jaar oude ophaalbrug, de lichtopstand en luchtwachttoren te bewonderen.

Verder rijdt zaterdag 12 september wederom een oude RET-bus door de gemeente Strijen. Een meerijdende gids geeft tekst en uitleg over de historische plekjes op de route. Onderweg wordt nog een bezoekje gebracht aan de lichtopstand in Strijensas. Er staan twee gratis rondritten gepland: om 11.00 uur en 14.00 uur. Vooraf opgeven is aan te bevelen en kan rechtstreeks bij de oudheidkundigevereniging via telefoonnummer 078-6742924 of mailadres chrisvanballegooijen@hetnet.nl. De instapkaarten zijn verkrijgbaar op de Open Monumentendag in het smederijmuseum aan de Kerkstraat 47. De bus vertrekt vanuit de Oude Havenweg nabij het Salvatori.

Tevens verzorgt de oudheidkundige vereniging Het Land van Strijen dit jaar de gehele dag excursies door de keldergewelven onder het doktershuis aan de Kerkstraat. De bijzondere kelders zijn gebouwd in 1575. In de kelders loopt een spoorlijntje om de kolen voor de verwarming mee te vervoeren. De eerste rondwandeling is om 10.00 uur daarna bij voldoende belangstelling ieder daarop volgend uur. Inschrijven kan die zaterdag in het museum Het Land van Strijen vanaf 9.30 uur.

Voorafgaand aan de Open Monumentendag vindt vrijdag 11 september de Open Monumenten Klassendag plaats. Dit jaar doet de Boemerang in Mookhoek mee met de groepen 6, 7 en 8. Zij krijgen onder meer tijdens een digitale les informatie over het erfgoed. Ook bezoeken ze een monument in de gemeente, samen met een gids die van de hoed en de rand weet.

Deel dit bericht met je vrienden!