logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
21mei 2015

Het water van de bezetter

Donderdag 21 mei 2015, van 19:30 uur tot 21:30 uur.

Om onze bevrijders te stoppen staken de Duitsers begin 1944 de dijken door. Zo zetten zij een groot deel van de Hoeksche Waard onder water.

Het Smederijmuseum Land van Strijen en De Bibliotheek Hoeksche Waard besteden hier aandacht aan op donderdagavond 21 mei 2015. Een avond vol beelden, verhalen en herinneringen.

In februari 1944 leidde de angst voor een invasie van een geallieerd leger tot drastische maatregelen. De Duitse bezetter besloot om grote delen van Nederland onder water te zetten om zo de opmars van vijandelijke troepen te bemoeilijken. Duizenden Hoeksche Waarders moesten huis en haard achterlaten en elders onderdak zoeken.

Zo was er eind februari in Numansdorp alleen nog een molenaar, een bakker en een slager te vinden. De rest van de bevolking was volgens plan ondergebracht op droge adressen in de Hoeksche Waard of elders, bijvoorbeeld in Rotterdam of Dordrecht.

Al na enkele weken keerden sommigen illegaal terug. De lege huizen waren voor het uitzoeken voor onderduikers, men kon ongestoord wapens smokkelen en er was genoeg te eten. De vele bootjes voerden onafgebroken eenden, hun eieren en verse vis aan.

Pas na de bevrijding verdween het water en kwamen de meeste bewoners terug. Kelders en regenputten werden leeggepompt en de grote schoonmaak kon eindelijk beginnen.

In het Smederij Museum Land van Strijen zijn deze avond talloze foto’s te zien. Enkele sprekers vertellen hun verhaal en er wordt een korte film getoond.

Locatie: Smederij Museum Land van Strijen | Kerkstraat 47 | 3291 AK | Strijen | donderdag 21 mei | 19.30 tot 21.30 | Toegang € 2,50 (leden) | € 5,00 (niet-leden) | Aanmelden via debhw.nl, in de Bibliotheek of bij Smederij Museum Land van Strijen.

Contactinformatie:
Locatie: Smederij Museum Land van Strijen
Organisator: Bibliotheek Hoeksche Waard
Email:info@debhw.nl
Website:www.bibliotheekhoekschewaard.nl


Deel dit bericht met je vrienden!