logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Herdenking Jack Dawson Green'
04mei 2015

Herdenking Jack Dawson Green

Maandag 4 mei 2015.

Op 17 maart 1945 sneuvelde de Royal Australian Air Force vlieger Warrant Officer Jack Dawson Green, ingedeeld bij No. 603 “City of Edinburgh” Squadron van de Britse Auxiliary Air Force. Hij werd tijdens zijn oorlogsmissie - boven ons bezette Nederland - neergeschoten door Duits afweergeschut.  Dat geschut stond opgesteld bij de voormalige Barendrechtse brug. Met zijn Spitfire Mk. XVI stortte hij neer nabij Heinenoord in de Hoeksche Waard.

Ten tijde van zijn dood was hij slechts 21 jaar. Ver van zijn vaderland werd hij te Barendrecht begraven. Hij was het laatste en 87e geallieerde vliegtuigbemanningslid dat in de luchtoorlog boven de Hoeksche Waard - in die tijd voor onze uiteindelijke vrijheid en vrede - zijn leven gaf.

Op 3 mei 2010 werd er op initiatief van de Werkgroep “Remember Jack Dawson Green” ( RJDG ) met medewerking van de Gemeente Binnenmaas en de Oranjevereniging Heinenoord door zijn 90 jaar oude zuster , Mrs. Joyce Morgan (geboren Green) en haar dochter Margaret Bardwell in Heinenoord een straatnaambord en een herdenkingsmonument onthuld. Dit gedenkteken werd vlakbij de crashsite opgericht. Beide dames kwamen speciaal daarvoor uit Australië over naar ons land.

Dit jaar was het 70 jaar geleden dat Jack Dawson Green op 17 maart 1945 het leven liet. Daarom is in binnen de Werkgroep RJDG - in nauwe samenspraak met de Burgemeesters van de gemeenten Barendrecht en Binnenmaas - het idee opgevat een aantal speciale herdenkingsactiviteiten te ontplooien. Door het Barendrechtse  gemeentebestuur is hiervoor de eerder genoemde Australische nabestaande - de nicht van Jack Dawson Green - Mrs. Margaret Bardwell uitgenodigd. Zij zal hiervoor speciaal uit Australië overkomen.

Er is een herdenkingsprogramma opgesteld dat zich in de ochtend van 4 mei 2015 in Barendrecht zal afspelen. In dit programma is expliciet een rol weggelegd voor de leerlingen van de Rehobothschool te Barendrecht, die het graf van Jack Dawson Green aldaar hebben geadopteerd. Bij dit graf zullen bloemen worden gelegd. Ook zal er ten gemeentenhuize een presentatie en lunch worden verzorgd.  De Burgemeester van de gemeente Barendrecht alsmede vertegenwoordigers van zijn gemeentebestuur en -raad zullen aanwezig zijn. Tevens zal naar verwachting de Australische militair attaché de ceremonie bijwonen. Bovendien zal er een delegatie bestaande uit de Commanding Officer en 14 leden van Jack’s “oude” 603 Suadron Royal Air Force “City of Edinburgh” uit het Verenigd Koninkrijk aanwezig zijn.

Tijdens de traditionele Dodenherdenking in Barendrecht zal er ’s avonds o.a. wederom aandacht zijn voor Jack Dawson Green. Hiervoor zal tevens de Australische ambassadeur , Z.E. Neil Mules , de ceremonie bijwonen.

Jack Dawson Green monument's Middags zal het gezelschap rond 13.00 uur de oversteek naar de Hoeksche Waard maken. Daar zal het herdenkingsprogramma vanaf 13.30 uur bij het Jack Dawson Green monument aan het gelijknamige pad in Heinenoord worden voortgezet. De  programma-onderdelen aan deze zijde van de Oude Maas ( lees op ons eiland De Hoeksche Waard ) zullen het navolgende omvatten: 

 1. Samenkomst bij het ( nabij de crashsite gelegen ) RJDG-monument . We zullen muzikaal welkom worden geheten met het “ Amazing Grace “ op de doedelzak gespeeld door Dhr. Jaap de Boer uit Mijnsheerenland. Bij dit monument zal een (korte en sobere) herdenkingsceremonie worden gehouden.
   
 2. In deze plechtigheid zullen een aantal leerlingen van de adoptieschool van het monument ( de Burgemeester van Bommelschool te Heinenoord ) een rol spelen , o.a. in de vorm van de voordracht van een gedicht.
   
 3. Door de Burgemeester van Binnenmaas , Dhr. André Borgdorff , zal een korte toespraak worden gehouden.
   
 4. Voorts zal de “ Last Post “ ten gehore worden gebracht, waarná 1 minuut stilte in acht zal worden gehouden.
   
 5. De Australische nabestaande , Mrs Margaret Bardwell , zal hierna een bloemstuk leggen. Dan zal door Burgemeester Borgdorff - namens de Gemeente Binnenmaas - een krans worden gelegd. Oók de Commanding Officer en een lid van zijn 603 Squadron RAF zullen een bloemengroet bij het monument plaatsen . Evenals leerlingen van de Burgemeester van Bommelschool , de leden van de Werkgroep RJDG en andere (veteranen)organisaties.
   
 6. Onder goedkeuring van de Commandant Luchtstrijdkrachten zal de Spitfire jachtbommenwerper van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht een speciale vlieger-aan-vlieger-groet in de vorm van een zogenaamde fly-by brengen (dit onder voorbehoud van beschikbaarheid én goed vliegweer).
   
 7. Onder muzikale begeleiding van voornoemde doedelzakspeler zal het 1e couplet van ons Nederlandse volkslied het “ Wilhelmus van Nassouwe ” gezamenlijk worden gezongen.
   
 8. Afsluitend zal door het Werkgroeplid RJDG Dhr. Hans Onderwater ter plaatse een korte uitleg over de crash-site en de gebeurtenissen van 17 maart 1945 worden gegeven.
Contactinformatie:
Locatie: Barendrecht en Heinenoord
Organisator: Werkgroep Remember Jack Dawson Green


Deel dit bericht met je vrienden!