logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Oorlog en vrede: in hoeverre is de Thora een bloedig boek?'
20apr 2015

Oorlog en vrede: in hoeverre is de Thora een bloedig boek?

Maandag 20 april 2015, van 20:00 uur tot 22:00 uur.

Lezing door dr. Paul Gabriner

Men heeft het vaker gehoord: de God van de Thora is een boze God terwijl die van Jezus een God van liefde is. De Thora staat bol van oorlogen en bloedvergieten, terwijl de vier Evangeliën geen enkele oorlog kent. Het zijn Evangeliën van vrede waarin alleen het verlossende bloed van Jezus vergoten wordt.

Joden herkennen zich niet in deze tegenstelling, want, hoewel de Thora inderdaad de nodige oorlogen bevat, is het juist de visie van haar profeten over vrede, waar Jezus zo door geïnspireerd werd. En hoewel de God van de Thora inderdaad vaak genoeg boos is, gebeurt dat alleen wanneer het volk Israël te ver gaat in het overtreden van Zijn wetten. Dan pas volgt straf. Maar er is altijd vergiffenis na straf!
In deze lezing zal Paul Gabriner dieper ingaan op de kwestie oorlog en vrede in de Thora. Wij zullen zien dat zowel de Mondelinge Wet van de rabbijnen als de bevindingen van de moderne archeologie ons dwingt om de oorlogen in de Thora met een grote korrel zout te nemen. De soep wordt niet zo heet gegeten als hij opgediend wordt!

Paul Gabriner (Newark, N.J., USA, 1943), woont in Nederland sinds 1975 en is emeritus hoofddocent Engelse en Amerikaanse letterkunde bij de Hebrew University of Jerusalem (1971-1975) en de Universiteit van Amsterdam (1975-2005). Sinds zijn pensionering geeft hij – naast literatuurlezingen - verschillende bijbelcursussen en leerhuizen aan o.a. de Senioren Academie (RUG), de Stichting Judaica (Zwolle) en de HOVO (VU). Daarnaast verzorgt hij regelmatig lezingen voor verschillende kerkgenootschappen en afdelingen van het Genootschap Nederland-Israël.

Contactinformatie:
Locatie: Gebouw De Rank, Dubbelsteynlaan West 70, Dordrecht
Organisator: Genootschap Nederland-Israël
Website:www.gni-drechtsteden.nl


Deel dit bericht met je vrienden!