logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Bloesemdag op De Peerdegaerdt'
18apr 2015

Bloesemdag op De Peerdegaerdt

Zaterdag 18 april 2015.

Heerlijke geuren, prachtige kleuren, felle zonnestralen tussen de bomen door. De bloesem bloeit weer prachtig in de hoogstamboomgaard en wandeltuin van Mien Ruys op De Peerdegaerdt in Strijen. De Bloesemdag is voor adoptiehouders dan ook een uitgelezen moment om te genieten op De Peerdegaerdt.

Het gezang van de vogels, de geur van de bloesems en de witte deken van een bloeiende boomgaard maken De Peerdegaerdt in het voorjaar tot een uitzonderlijk stukje binnen de Hoeksche Waard.

In 1978 heeft Mien Ruys binnen deze boomgaard een wandeltuin ontworpen. De onderdelen heeft zij met elkaar verbonden via wandelpaden, elzensingels, ruige overhoekjes en vooral veel bomen en struiken.

Samen met het overgebleven gedeelte van de hoogstamboomgaard en enkele weilanden vormt het landgoed een landelijk geheel dat gekenmerkt wordt door een diversiteit aan streekeigen groen.

Adopteer een Peer

Steeds meer mensen vinden het belangrijk om te zien waar hun voedsel vandaan komt en willen ook graag dat hun kinderen zich hier meer bewust van worden. Het adoptieplan van De Peerdegaerdt komt in deze wens tegemoet.

Deelnemers raken betrokken bij de hele cyclus. Tijdens de bloesemdagen kunnen ze de bestuiving door de bijen van dichtbij bekijken, gecombineerd met een overheerlijke picknick en tijdens de oogstperiode plukken ze letterlijk en figuurlijk de vruchten hiervan.

Met de opbrengst van het adoptieplan wil De Peerdegaerdt de hoogstamboomgaard in stand houden en meer kinderen in staat stellen om de natuur op De Peerdegaerdt te komen beleven. En dat allemaal in een boomgaard die dit jaar 100 jaar bestaat.

Cultuurhistorische boomgaard

De boomgaard die De Peerdegaerdt haar karakteristiek geeft, is een hoogstamboomgaard die in 1915 tijdens de landbouwcrisis is aangeplant. Dit betekent dat de boomgaard dit jaar 100 jaar oud is en vol staat met oude rassen peren- en appelbomen.

Frans Jansen, hoogstamboomgaard expert, vertelt enthousiast: «De Peerdegaerdt beschikt over een cultuurhistorische boomgaard, waaruit nog steeds veel fruit komt. De omvang van de bomen, de opbouw en het assortiment aan rassen zijn karakteristiek voor aanleg in het begin van de vorige eeuw. De ruime plantafstanden die toen nog gangbaar waren geven de boomgaard zijn mooie parkachtige uiterlijk.

Doordat De Peerdegaerdt geen gif gebruikt is het fruit allemaal onbespoten en krijgen de bijen bij ons voldoende kans om zich te handhaven. De oude fruitbomen op De Peerdegaerdt vormen een biotoop op zich. De bomen zijn imposant met een robuuste bast, waardoor ze een diversiteit aan fauna herbergen. Verschillende insecten en daardoor ook spechten en zangvogels weten hun weg naar de fruitbomen te vinden. Daarnaast groeien de jonge ransuilen op in de boomgaard, omdat de bomen een schitterende camouflage vormen. Het is simpelweg een schitterende boomgaard en een pareltje voor de Hoeksche Waard».

Bloesemdag

Zaterdag 18 april organiseert De Peerdegaerdt de bloesemdag. Die dag is de boomgaard speciaal gereserveerd voor degenen die het adoptieplan van De Peerdegaerdt omarmd hebben. Frans Jansen vertelt adoptiehouders tijdens de bloesemdag meer over het voorjaar en de bloesemperiode van de boomgaard.

Hij vertrekt om 11h00 en om 14h00 richting de boomgaard en gaat daar in op de verschillende werkzaamheden die gedaan zijn en de bijzondere kenmerken en wetenswaardigheden van een bloeiende boomgaard. Het verhaal over de bloemetjes en bijtjes komt letterlijk tot leven. Ook ontbreekt het binoculair niet, om andere actieve insecten op te kunnen sporen. Genoeg bijzondere details om mooie foto’s van te maken.

Peerdedag

Tegelijk met de Bloesemdag op 18 april organiseert De Peerdegaerdt in het paardengedeelte ook De Peerdedag met dressuurclinics en workshops grondwerken, welke vrij toegankelijk is. Kinderen kunnen ponyrijden en kennis maken met de twee nieuwe bewoners op De Peerdegaerdt: Ginger en Knorretje.

Geïnteresseerd?

Mensen die geïnteresseerd zijn in het adoptieplan, kunnen voor meer informatie kijken op www.adopteereenpeer.nl. Degenen die zich aanmelden voor 18 april kunnen nog komen genieten van één van de prachtigste periodes in deze bijzondere boomgaard in de Hoeksche Waard.

Contactinformatie:
Locatie: De Peerdegaerdt in Strijen
Organisator: Stichting Landgoed de Peerdegaerdt
Email:info@peerdegaerdt.nl
Website:http://www.peerdegaerdt.nl


Deel dit bericht met je vrienden!