logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Peerdegaerdt met nieuwe oogst op Groene Markt'
11okt 2014

Peerdegaerdt met nieuwe oogst op Groene Markt

Zaterdag 11 oktober 2014, van 09:00 uur tot 14:30 uur.

Aanstaande zaterdag 11 oktober 2014 is de Groene Markt in Strijen weer te vinden op De Kaaij. Tussen 09.00-14.30 uur bieden de marktdeelnemers hun "puur natuur"producten aan. De Peerdegaerdt is ook aanwezig met flessen dubbelsap gevuld met versapt fruit uit de nieuwe oogst.

De maand september stond in het teken van de oogst op De Peerdegaerdt. Een oogst waar meer dan duizend bezoekers tijdens het Peerdegaerdts Plukfestijn aan bijgedragen hebben.

Zij kwamen uit de Hoeksche Waard, omgeving Rotterdam en Dordrecht om vol enthousiasme het onbespoten fruit uit de hoogstamboomgaard te plukken met behulp van plukstokken en hoge ladders.

Een deel van de oogst namen zij mee naar huis en een deel lieten zij achter voor versapping. Ook was het mogelijk om meteen te proeven van Perensoep en Perenmoes gemaakt in de aanwezige veldkeuken.

Adopteer een Peer

Tussen de bezoekers waren dit jaar ook voor het eerst de adoptiehouders aanwezig. Een deel van de oogst was voor hun gereserveerd en zij kregen een uitgebreide rondleiding door de boomgaard, waarbij expert Frans Jansen meer vertelde over de verschillende oude rassen in de karakteristieke boomgaard en de smaak van het fruit.

Na afloop konden de adoptiehouders daarom een weloverwogen keuze maken welk fruit zij gingen plukken om mee naar huis te nemen. Een deel van deze adoptiehouders heeft er ook voor gekozen om fruit te laten versappen.

Fruit versappen zonder toevoegingen

Naast de enthousiaste plukkers tijdens het Plukfestijn hebben de zorgmedewerkers en vrijwilligers van De Peerdegaerdt ook meegeholpen met de oogst.

Na het Plukfestijn ging een partij fruit naar De Schulp in Breukelen, om daar versapt te worden. Hèlen Sturm vertelt hierover:

«Voor ons is het belangrijk dat geen extra ingrediënten worden toegevoegd tijdens het versappingsproces. We besteden het hele jaar door namelijk veel aandacht en zorg aan onze boomgaard en kiezen ervoor geen gif te gebruiken. Ons sap moet een natuurproduct zijn, waarbij de vrucht zelf de smaak maakt.

Omdat geen oogst hetzelfde is, heb je daar kennis van fruit voor nodig. Gelukkig ondersteunt Frans Jansen ons hierbij door te zorgen dat we met de beste mix van onze rassen richting de versapper kunnen».

Het eindresultaat is aankomende zaterdag voor het eerst op de Groene Markt in Strijen te vinden.

«Het blijft elk jaar weer een bijzonder moment, om het eindproduct dat met veel inzet en passie tot stand is, voor het eerst te proeven. Het sap heeft een verrassend andere smaak dan vorig jaar en is onvoorstelbaar lekker. Een product waar we erg trots op zijn», aldus een tevreden Sturm.

Contactinformatie:
Locatie: Jaagpad/de Kaai in Strijen
Organisator: Stichting Landgoed de Peerdegaerdt


Deel dit bericht met je vrienden!