logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Plukfestijn in De Peerdegaerdt'
12sep 2014

Plukfestijn in De Peerdegaerdt

Van vrijdag 12 september 2014 tot en met zondag 14 september 2014, van 10:00 tot 18:00 uur.

Aanstaande vrijdag 13 september 2014 is RotterZwam aanwezig op het Plukfestijn, dat tot en met zondag op De Peerdegaerdt georganiseerd wordt.

RotterZwam heeft in de oude kleedkamers van voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana een oesterzwammenkwekerij opgezet. Zij kweken deze oesterzwammen op koffiedik en koffieschilletjes, die daarrdoor niet de vuilverbrander ingaan, maar juist een uitstekende voedingsbodem vormen. Hiermee zijn zij uitgeroepen tot Radicale Vernieuwers en wonnen zij de Stadslandbouw Award van 2014.

Het Plukfestijn vindt plaats in de karakteristieke hoogstamboomgaard van De Peerdegaerdt. Bezoekers kunnen terecht op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 10 uur ‘s ochtends en 18 uur ‘s avonds.

Tijdens deze schitterende nazomerdagen kunnen bezoekers hun eigen fruit plukken en dit tegen betaling mee naar huis nemen, laten versappen of ter plaatse een gerecht van maken in de veldkeuken. In de boomgaard staat een veldkeuken opgesteld, waar biologische cateraars de meest heerlijke gerechten klaarmaken. Deze veldkeuken draait voor een groot deel op zonne-energie.

Alle dagen proeverijen en workshops

Naast de veldkeuken kunnen bezoekers genieten van verschillende proeverijen en workshops met natuurproducten, zoals het maken van olijfolie, jam, chutneys, peren- en appelmoes en diverse taarten.

Ook is het mogelijk om kennis te maken met paarden met behulp van grondwerk, zelf eetbare paddenstoelen te kweken en insectenhotels te maken.

Kinderen kunnen daarnaast terecht voor ponyritjes, het borstelen en verzorgen van pony’s en het uitpluizen van uilenballen. Een kleinschalige markt maakt dit alles tot een sfeerfol geheel.

Vrijdag in het teken van educatie

Radio Rijnmond zendt vrijdag de hele dag uit vanaf het Peerdegaerdts Plukfestijn. Deze dag is extra ruimte voor educatie. Zo komen leerlingen van basisschool De Meerwaarde en De Weele op bezoek en krijgen zij een aantal workshops aangeboden.

Ze gaan naast het het perenplukken langs bij RotterZwam, nemen deel aan kookworkshops, maken kennis met paarden, leren meer over zonne-energie en gaan insectenhotels maken. Ook neemt imker André Schilperoort van de Wije Blick zijn bijen mee en vertelt hier meer over.

Volgens Hèlen Sturm van De Peerdegaerdt is André een bijzondere imker. «André houdt zijn bijen op een natuurlijke manier. Dit betekent dat hij mijten bij de bijen niet met gif bestrijdt en in de winter de honing van de bijen niet vervangt door suikerwater. Nog maar weinig imkers werken op deze manier.

Erg fijn dat André met zijn bijen in de Hoeksche Waard zit, waar hij ze laat vliegen op de onbespoten natuurgebieden, zoals bij de Korendijkse Slikken. Wij hebben de afgelopen periode veel vraag naar honing van de Wije Blick.»

RotterZwam

RotterZwam is op vrijdag aanwezig om bezoekers kennis te laten maken met het kweken van eetbare paddenstoelen op koffiedik en koffieschilletjes. Deze restproducten worden nu weggegooid en verbrand in de vuilverbranding, terwijl het nog een uitstekende voedingsbodem vormt voor het kweken van eetbare paddenstoelen.

RotterZwam ziet toekomst in het lokaal produceren van voedsel, zodat het niet meer de halve wereld over hoeft. Daarnaast is het produceren en consumeren van paddenstoelen 25 keer efficiënter dan vlees.

«Dit alles sluit goed aan op de filosofie van De Peerdegaerdt, eerder dit jaar zijn we daarom zelf gestart met een Shiitake-kwekerij, waarmee op dood hout Shiitakes worden gekweekt. Van afval reductie tot voedsel productie!», roept Sturm enthousiast.

Contactinformatie:
Locatie: Kruisdijk 4b Strijen
Organisator: Stichting Landgoed de Peerdegaerdt
Website:www.peerdegaerdt.nl


Deel dit bericht met je vrienden!