logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
03apr 2014

De ambtsketen van de burgemeester - beeldtaal van het gezag

Donderdag 3 april 2014.

Oud-Beijerland - Hoe herken je een burgemeester? De ketting van een burgemeester staat bol van de symboliek en verwijst rechtstreeks naar de eigenheid van een streek of stad. In Oud-Beijerland onderscheidt de burgemeester zich met een zilveren penning en het wapen van Oud-Beijerland. Dit is het onderwerp van een lezing door Pieter Jan in `t Veld op donderdagavond 3 april in de bibliotheek in de Lindenhoeve.

Bij tal van officiële gebeurtenissen in de gemeente zie je de burgemeester lopen met een ambtsketen. Maar wat is nu de geschiedenis en waarom is er in Nederland een ambtsketen terwijl in België en Frankrijk de burgemeester een sjerp draagt. En wanneer wordt de ambtsketen gedragen? Waarom zijn niet alle ambtsketens in Nederland gelijk? Aan de hand van veel beeldmateriaal - te beginnen met de eerste voorstellen in 1850 door Thorbecke aan de Koning - worden de antwoorden gegeven op deze en andere vragen.

Volgens Koninklijk Besluit van 16 november 1852 moet de keten bestaan uit een zilveren penning met een doorsnede van 40 milimeter. Op de ene zijde van de penning dient het Rijkswapen te zijn afgebeeld en aan de andere zijde het wapen van de gemeente. Deze penning moet aan een zilveren ketting om de schouders kunnen worden gehangen. Daarmee onderscheidt de burgemeester zich van andere inwoners van de gemeente. De burgemeester draagt de ambtsketen wanneer hij/zij de gemeenteraad voorzit, ingeval van brand, oproer of andere verstoring van de openbare orde en bij officiële gelegenheden.

Spreker Pieter Jan In t Veld is voorzitter van de Historische vereniging Oud-Beijerland en hij heeft een studie gemaakt van de ambtsketens. In deze boeiende lezing komt ook het fabricageproces in beeld van Hoeksche Waardse ambtsketens van de gemeenten Oud-Beijerland en Binnenmaas, die zijn ontworpen door zijn echtgenote Els in `t Veld.

Bibliotheek Oud-Beijerland | Lindenhoeve | Steenenstraat 24 | 3262 JM Oud-Beijerland 3 april | 19.30h tot 21.30h | toegang: €5 korting voor leden van de historische vereniging en voordeel met je biebpas € 2,50 | incl koffie of thee | aanmelden via www.debhw.nl of in de bibliotheek

Contactinformatie:
Locatie: Bibliotheek Oud-Beijerland
Organisator: Bibliotheek Hoeksche Waard
Email:info@debhw.nl
Website:www.bibliotheekhoekschewaard.nl


Deel dit bericht met je vrienden!