logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Geschiedenis van Westmaas'
26sep 2013

Geschiedenis van Westmaas

Donderdag 26 september 2013, van 19:30 uur tot 21:30 uur.

Eeuwenoud Westmaas, een verhaal van het dorp en zijn inwoners. Op donderdag 26 september 2013 vertelt schrijver Hans Wybenga in de Bibliotheek Hoeksche Waard in Mijnsheerenland over de geschiedenis van Westmaas aan de hand van de historie van de drie monumenten in het dorp: de kerk, de molen en de pastorie.

Het verhaal gaat over de kerken die er ooit hebben gestaan en de Dorpskerk die nu nog het silhouet van het dorp beheerst, de molens van vroeger en die van nu en de Pastorie van Mastland, het vroegere domineeshuis dat het dorp in de 19eeeuw nationale faam bezorgde. Het verhaal begint bij de vroegste geschiedenis. Vanaf de steentijd, de ijzertijd en de komst van de Romeinen en later het jaar 1457 – het jaar waarin Westmaas officieel dorpsrechten kreeg.

Eerder dit jaar verscheen van de hand van Wybenga een boek over dit onderwerp. Binnen de kortste keer was het boek uitverkocht in het kleine dorp dat ruim tweeduizend inwoners heeft. Het bijzondere van dit boek over Westmaas is dat het de historie van het dorp weergeeft via de belevenissen van de mensen die bij de molen, de kerk en de pastorie betrokken waren.

De presentatie van Hans Wybenga is een uitgelezen kans voor iedereen die meer wil weten over de bijzondere geschiedenis van dit dorp. Over de ambachtsheren, over de geslachten van de molenaars van de vroegere molen van het Munnikenland, over de Kartuizer monniken die verantwoordelijk waren voor de inpoldering en over de gevolgen van de Reformatie en de komst van een grote reeks predikanten van de Dorpskerk, een van de eerste kerken die na de Reformatie in Nederland werden gebouwd.

Van 19.30 uur tot 21.30 uur | Bibliotheek Mijnsheerenland | Laan van Westmolen 121 | 3271 BJ Mijnsheerenland | 0186 – 601203.

Toegang € 5,- (voor leden van de bibliotheek of een historische verenigingen € 2,50) incl. koffie of thee.

Vooraf aanmelden gewenst via een mailtje naar info@debhw.nl of aan de balie van de bibliotheek.

Contactinformatie:
Locatie: Mijnsheerenland
Organisator: Bibliotheek Hoeksche Waard
Email:info@debhw.nl
Website:www.bibliotheekhoekschewaard.nl


Deel dit bericht met je vrienden!