logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Struinen over akkers tijdens Week van de Akkerbouw'
31aug 2013

Struinen over akkers tijdens Week van de Akkerbouw

Zaterdag 31 augustus 2013.

Ravotten in een graandoolhof, zwemmen in een graanzwembad, racen met traptractoren of zelf aardappels oogsten: het kan allemaal tijdens de Open Dag van de Week van de Akkerbouw op zaterdag 31 augustus 2013.

Verspreid over heel Nederland stellen akkerbouwers hun bedrijf die dag open voor publiek.

Hypermodern

Wie zelf een moestuin heeft, weet dat er heel wat moet gebeuren voordat gezaaide plantjes geoogst kunnen worden. Plantenetende insecten, hagelbuien en plantenziekten gooien gemakkelijk roet in het eten.

Nederlandse akkerbouwers hebben elke dag met zulke zaken te maken, maar halen desondanks enorme oogsten binnen. Weinig mensen weten dat dit met hypermoderne machines en de nieuwste technieken gebeurt, en dat onze akkerbouwsector steeds duurzamer wordt.

Voor jong en oud

Voor akkerbouwers is de Open Dag de ideale gelegenheid om bezoekers zelf te laten zien waarom zij zo trots zijn op hun bedrijf. Het is dan ook niet voor niets dat zij er alles aan doen om jong en oud deze dag te vermaken.

Bij Boerderij de Kikkershoek in Mijnsheerenland mag u zelf aan de slag om appels te plukken en daar appelsap van te persen. Kinderen leren er hoe je van tarwe zelf brood kunt bakken en kunnen een speurtocht doen over het bedrijf.

Bij Arnout den Ouden in Zuidland mogen kinderen een duik in het graanzwembad nemen en zelf van aardappelen frietjes bakken. Volwassenen worden vermaakt met een rondleiding door de polder en over het veld.

En dat is nog maar een greep uit de deelnemende bedrijven.

Deelnemende akkerbouwers regio Zuid-West Nederland: 

 • Boerderij de Kikkershoek – Mijnsheerenland 
  Op het akker- en fruitteelt bedrijf van Jeanet Dekker en Leen van Kampen mag u zelf aan de slag. Zo kunt u appels plukken voor een vast bedrag per kilo en zijn er diverse activiteiten voor kinderen zoals zelf appelsap persen, traptrekker rijden en een speurtocht over het bedrijf waarin naast educatie over de akkerbouw ook kanoën, boerengolf en zelf broodjes bakken aan bod komen. Kortom een leuk en leerzaam dagje uit met de kids.
 • Arnout den Ouden – Zuidland
 • Familie de Koning – Klaaswaal
  Dit akkerbouw bedrijf is gecombineerd  met  het restaurant de Koningshoeve. Daar  is een wandelroute uitgezet van ¾ uur over de akkerranden. U krijgt een knapzak mee. Er zijn informatieborden met uitleg over de gewassen waarlangs de route is uitgezet. Buiten (of bij minder mooi weer in de schuur) worden pompoen-cupcakes gebakken en kunt u deelnemen aan een workshop “wat gaan we doen met die pompoen”.
 • Henry Ravenstijn – Numansdorp
  Op de boerderij van Henry  en Lianne Ravestijn kunt u  pannenkoek eten.  De gewassen kunt u bezichtigen en het waterschap Hollandse Delta heeft  stand. Zij laten zien hoe ze samen met de akkerbouwer de omgeving beheren. Naast hun boerderij ligt een imposante bloemenakker.
 • Marianne Kruijthoff – Numansdorp
  Dit is een akkerbouwbedrijf met een recreatieve tak: Boerengolf. U kunt hier een kijkje nemen. Er wordt koffie en thee geserveerd met een echte Hoeksche Waardse lekkernij erbij. De geteelde gewassen worden getoond en de Hoeksche Rooie  aardappelen kunnen worden geproefd.
 • Maatschap Verhoeven – Mookhoek
  De boerderij van Jan en Janneke Verhoeven ligt aan de Mookhoek.  Daar kunt u frites bakken van eigen aardappelen.  Er is een kunstenaar in de schuur met kunst gericht op de landbouw. Ook is er een workshop aardappelstempelen, door een natuurkunstenaar.
 • Mees Visser – Strijen
  Op het biologische akker- en tuinbouw bedrijft geeft Mees rondleidingen over het bedrijf. Er is een kleine markt met biologische delicatessen en ambachten. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen er bloemen plukken. Er zijn workshops wolvilten en jembé. Er is een biologische cateraar.
 • Cees en Ilonka Schelling – Strijen
  Hier kunnen kinderen aardappelen delven.  En staat een heus graanzwembad. In dat bassin kan “gezwommen”  worden. In de schuur is de aardappel inschuurlijn te bezichtigen. De akkerbouwer vertelt daar over akkerranden, bloemenranden en het nut daarvan.
 • Paul Hermus - Lage Zwaluwe
 • Dingeman en Margreet Burgers – Zevenbergschenhoek
 • Familie Kristelijn - Ellemeet/ Noordwelle

Klik hier voor een kaart PDF-icoon

Altijd vlakbij

Natuurlijk is het goed mogelijk dat u op 31 augustus elders in het land bent. In dat geval kunt u terecht op de website www.weekvandeakkerbouw.nl, waar u een up-to-date overzicht vindt van alle deelnemende akkerbouwbedrijven in Nederland én hun activiteiten.

U zult zien dat u nooit ver hoeft te rijden. Komt u ook een kijkje nemen?

Week van de Akkerbouw

De Open Dag is het hoogtepunt van een week aan festiviteiten en activiteiten in het kader van de Week van de Akkerbouw.

De Week is een initiatief van Productschap Akkerbouw in samenwerking met de Vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

De Week van de Akkerbouw wordt gesteund door Agrifirm Plant, Cosun, Avebe en CZAV en de Nederlandse Aardappel Organisatie.

Banner Week van de akkerbouw

Contactinformatie:
Locatie: Regio Zuid-West Nederland
Organisator: Productschap Akkerbouw
Website:www.weekvandeakkerbouw.nl


Deel dit bericht met je vrienden!