logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Expositie Henk Kuizenga in gemeentehuis Binnenmaas'
10jul 2013

Expositie Henk Kuizenga in gemeentehuis Binnenmaas

Van woensdag 10 juli 2013 tot en met dinsdag 3 september 2013.

Van woensdag 10 juli tot en met dinsdag 4 september 2013 is in het gemeentehuis van Binnenmaas de overzichtsexpositie van beeldend kunstenaar Henk Kuizenga te zien.

Een paar dagen na zijn 80e verjaardag opent Eelse Bies de tentoonstelling die een overzicht geeft van meer dan vijftig jaar kunstenaarschap.

Henk Kuizenga is voor de gemeente Binnenmaas geen vreemde, van geen enkele kunstenaar staan zoveel beelden in de openbare ruimte als van deze beeldhouwer.

In Groningen geboren, maar al lang geleden op de Zuid Hollandse eilanden neergestreken, en momenteel woonachtig in Ooltgensplaat.

Ook Binnenmaas’ welhaast bekendste kunstwerk, de Vlasrepelende mannen in ’s-Gravendeel is van zijn hand. Net als de “Kinderen met konijn” en de “Varkenshoeder” in Heinenoord en het haantje bij de kerk in Westmaas.

Zijn kunstenaarsbestaan begint in de jaren na de oorlog op de academie in Rotterdam, etsen en kleine bronzen mensfiguren zijn kenmerken van het vroegste werk. Ook tijdens zijn docentschap aan diezelfde academie houdt zijn werk die subtiliteit en blijft het materiaal voornamelijk brons.

Vanaf de 1980 van de vorige eeuw gaat Henk werken in klei, vooral de directheid van het materiaal boeit hem. Eerst blijven ook bronzen beelden ontstaan maar uiteindelijk kiest hij voor keramiek. Wel doet de huid van zijn gesloten, hoofdeloze beelden sterk denken aan brons.

De figuren; Wachters, Baadsters en Bedelaars vormen een gesloten front, ontdaan van hun persoonlijkheid worden zij een universeel beeld van de mens.

Vanaf het begin van de jaren 90, door intensieve contacten met de International Ceramics Symposia in Polen (onder voorzitterschap van mevr. Anna Zamorska), kiest Henk wederom voor een nieuwe uitdaging, altijd geleid door de mogelijkheden van het materiaal.

Porselein biedt zoveel nieuwe mogelijkheden en de uitstraling van de beelden wordt lichter. Nog altijd geen individuen, vaak nog zonder hoofd, worden de vormen subtieler. De fragiliteit doet dan ook denken aan zijn vroegste werk, het formaat wordt kleiner.

En zo geeft de tentoonstelling een uitgebreid beeld van een veelzijdig kunstenaar, die altijd op zoek naar vernieuwing een zeer indrukwekkend oeuvre heeft vervaardigd.

De tentoonstelling wordt geopend door Eelse Bies op dinsdag 9 juli om 20.00 uur in het gemeentehuis van Binnenmaas aan de Sportlaan 22 te Maasdam.

De tentoonstelling is daarna te bezoeken van 10 juli t/m 3 september 2013 tijdens de openingstijden van het gemeentehuis: maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur en dinsdag van 8.00 uur 20.00 uur.

Contactinformatie:
Locatie: Maasdam
Organisator: Gemeente Binnenmaas
Website:www.binnenmaas.nl


Deel dit bericht met je vrienden!