logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
22apr 2013

Lezing GNI Drechtsteden

Maandag 22 april 2013, van 20:00 uur tot 22:00 uur.

Op 22 april 2013 wordt de lezing "Geraakt door het vuur van mystieke vervoering" gehouden door ds. Ruud Bartlema. De lezing wordt gehouden in gebouw De Rank, Dubbelsteijnlaan 70 te Dordrecht.

De ‘Chassidische suites’ van Hendrik Nicolaas Werkman staan deze avond centraal. Deze Groninger drukker heeft in de oorlogsjaren ’40-’45 met zijn serie ‘druksels’ op thema’s van Martin Bubers’ ‘Legende van de Baalshem’ een unieke vertolking gegeven van het wezen van het Chassidisme, een belangrijke mystieke stroming uit het Oost Europese jodendom van de 18e en 19e eeuw. Naast een schets van het leven van Werkman, zijn kennismaking met ds. August Henkels en de Blauwe Schuit, de invloed van het werk van Buber en zijn tragische dood (hij werd enkele dagen voor de bevrijding van Groningen in Bakkeveen gefusilleerd), wordt aan de hand van dia’s stilgestaan bij de gedrukte prenten, die tezamen de ‘Chassidische suites’ vormen. In twintig kleurrijke beelden vertolkt Werkman zijn passie voor het wezen van het Chassidisme.

Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema (1944) door o.a. Maarten Krabbé opgeleid, aan een van de Vrije Academies in Amsterdam. Tegelijkertijd studeerde hij theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met een grote interesse voor Judaïca en joodse mystiek waarmee hij tijdens zijn studie en via het werk van Martin Buber in aanraking was gekomen. Hij werkte o.a als studentenpredikant in Groningen en als gastdocent voor beeldende vorming aan het opleidingscentrum voor predikanten Hydepark in Doorn. Op dit moment is Ruud Bartlema als beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek werkzaam in Soest.

Contactinformatie:
Locatie: Dordrecht
Organisator: Genootschap Nederland-Israël
Website:www.gni-drechtsteden.dordt.nl


Deel dit bericht met je vrienden!