logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'De kunst van het schilderen door de ogen van Frans Buissink'
23mrt 2013

De kunst van het schilderen door de ogen van Frans Buissink

Zaterdag 23 maart 2013, van 13:00 uur tot 17:00 uur.

Op zaterdag 23 maart 2013 vertelt een van de beste en meest bekende natuurschrijvers van ons land (o.a. voor Puur Natuur) en landschapsschilder Frans Buissink over de techniek van en zijn fascinatie voor olieverf. Zijn verhaal gaat vooral over het plezier in het schilderen, dat voor hem telkens weer een avontuur is, op zoek naar vormen en kleuren, die hij vindt in natuur en landschap. Beleef de kunst van het schilderen door de ogen van Frans Buissink op natuureiland Tiengemeten.

De inspiratiebronnen van een landschapsschilder

Aan de hand van lichtbeelden vertelt Frans Buissink over de techniek van en zijn fascinatie voor olieverf, die begon in zijn jongensjaren en die hem nooit meer heeft losgelaten. Hij laat beelden zien van eigen werk en vertelt daarbij over zijn leermeesters en de schilders die hij bewondert. En dat zijn niet de meest voor de hand liggende voorbeelden.

Over Frans Buissink

Frans Buissink werd geboren op 28 september 1943 te Alkmaar. In zijn jongensjaren maakte hij kennis met het werk en het atelier van de schilder Koos Stikvoort. Dat betekende het begin van zijn passie voor olieverf. Na het gymnasium ging hij studeren het IVKNO in Amsterdam, de latere Rietveld Academie. De dienstplicht maakte een einde aan die studie.

Als twintiger pakte hij de draad weer op in het atelier van de Spaarndamse schilder Leen Spierenburg , die hem de kneepjes van het impressionistische schilderen bijbracht. In die jaren legde Buissink zich toe op stillevens en portretten en ondernam experimenten in de richting van de kubisten en abstracten. Ondertussen verdiende hij de kost als stripschrijver, journalist en publicist. Schreef een dertigtal boeken over natuuronderwerpen. Was medeoprichter van het natuurblad Grasduinen en jaren lang hoofdredacteur van het blad VOGELS van Vogelbescherming Nederland. Tegenwoordig is hij columnist en eindredacteur van het tijdschrift van Landschap Noord-Holland.

De laatste jaren legt hij zich toe op landschappen, waarbij hij zich laat inspireren door bekende ‘buiten’-fotografen als Martin Kers en Fred Hazelhoff en door het werk van de jonge Mondriaan. Buissink exposeerde onder andere in een groepstentoonstelling in het Kunstenaars Centrum Bergen, in de Bibliotheek te Zelhem, in galerie het Posthuys op Texel, bij enkele galeries in Schoorl, bij Pilat & Pilat in Amsterdam, bij Belétage in Amsteram en met de Vereniging van Zeeschilders onder andere de Appelhaven te Hoorn, in het kerkje van Oosterend en bij Pulchri Studio in Den Haag.

Praktische informatie

Deze middag nemen we de pont van 13.00 uur vanuit Nieuwendijk en komen met de pont van 17.00 uur weer terug. Entreekosten 10,- per persoon, incl. pont, rondleiding door het Rien Poortvliet Museum en Landbouwmuseum Tiengemeten en een afsluitend drankje.

Je kunt je aanmelden voor de lezing van Frans Buissink via info@rienpoortvlietmusem.nl. De bevestigingsmail dient als entreekaart.

Succesvol winterprogramma op Tiengemeten

De lezing is onderdeel van het succesvolle winterprogramma van de musea van Tiengemeten. Het winterprogramma bestaat uit drie sessies. Deze derde sessie vindt plaats in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten op natuureiland Tiengemeten.

Contactinformatie:
Locatie: Eiland Tiengemeten
Organisator: Musea Tiengemeten
Website:www.rienpoortvlietmuseum.nl


Deel dit bericht met je vrienden!