logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
Afbeelding bij agendaitem: 'Activiteiten herdenking watersnood Binnenmaas'
01feb 2013

Activiteiten herdenking watersnood Binnenmaas

Van vrijdag 1 februari 2013 tot en met zaterdag 2 februari 2013.

Op 1 februari 2013 is het zestig jaar geleden dat de watersnood onder andere de Hoeksche Waard hard trof. 141 mensen verloren in de Hoeksche Waard en op Tiengemeten het leven, 39 in Binnenmaas.

De Historische Vereniging ’s-Gravendeel (HVG), de Stichting Oud-Puttershoek en gemeente Binnenmaas organiseren gezamenlijk verschillende activiteiten om de watersnood te herdenken.

Herdenkingsbijeenkomst ’s-Gravendeel

Op vrijdag 1 februari is er een herdenkingsbijeenkomst in de hervormde kerk aan de Hendrik Hamerstraat in ’s-Gravendeel. De bijeenkomst begint om 19.00 uur, maar de deuren staan vanaf 18.30 uur open. Het aantal zitplaatsen in de kerk is beperkt en vol is vol. Wilt u verzekerd zijn van een plaatsje, dan is het raadzaam tijdig te komen.

Het programma is als volgt:

  • 19.00 uur Opening bijeenkomst door een geluidsfragment van 1953.
  • 19.05 uur Welkom door de voorzitter HVG, dhr. G.P. van ‘t Riet.
  • 19.10 uur Muzikaal intermezzo door het projectensemble AdagiEAU onder leiding van Arjan Groeneweg met het muziekstuk Ave (G. Caccini).
  • 19.15 uur  Toespraak door burgemeester A.J. Borgdorff.
  • 19.25 uur Muzikaal intermezzo Canon in D (J. Pachelbel).
  • 19.30 uur  Voordragen gedicht ‘Terugblik’ door mevrouw E. A. van Heesen-de Zeeuw.
  • 19.35 uur  Oplezen namen slachtoffers watersnood in gemeente Binnenmaas door leerlingen van de drie ’s-Gravendeelse basisscholen.
  • 19.40 uur  Stiltemoment, gevolgd door muzikaal intermezzo met Pie Jesu (A. Lloyd-Webber).
  • 19.50 uur De bijeenkomst in de kerk wordt afgesloten.

Kranslegging begraafplaats

Aansluitend is er een stille tocht van de kerk naar de oude begraafplaats aan de Kerkstraat. Hier worden kransen gelegd bij de watersnoodgraven. Namens nabestaanden en getroffenen wordt een krans gelegd door de heer A. van Es, die de watersnood in ‘s-Gravendeel als klein jongetje heeft meegemaakt, en zijn kleindochter Djailey. Burgemeester A.J. Borgdorff legt met zijn echtgenote een krans namens het gemeentebestuur van Binnenmaas.

Daarna is er voor belangstellenden de mogelijkheid om in het dienstencentrum Immanuel aan ’t Weegje met elkaar na te praten.

Tentoonstellingen

Gedurende de hele maand februari zijn er twee tentoonstellingen over de watersnood te zien. In diensten- en zorgcentrum Immanuël aan het Weegje in ’s-Gravendeel heeft de Historische Vereniging ‘s-Gravendeel een fototentoonstelling ingericht.

Op zaterdag 2 februari worden hier ook van 10.00 tot 16.00 uur unieke filmbeelden vertoond van ’s-Gravendeel tijdens de februaridagen van 1953.

De Stichting Oud Puttershoek heeft in zorgcentrum ‘t Huys te Hoecke in Puttershoek een tentoonstelling verzorgd met foto’s van Puttershoek, Maasdam, Blaaksedijk en Heinenoord tijdens en na de watersnood.

Watersnoodwandeling ’s-Gravendeel

Op zaterdag 2 februari is er in ’s-Gravendeel om 10.30 uur, 13.30 uur en om 15.00 uur gelegenheid om deel te nemen aan een wandeling met het thema watersnood. De wandeling start bij het dienstencentrum aan het Weegje en is ongeveer 2 kilometer lang.

Contactinformatie:
Locatie: 's-Gravendeel


Deel dit bericht met je vrienden!