logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
08sep 2012

Molens open tijdens Open Monumentendag

Zaterdag 8 september 2012, van 10:00 uur tot 18:00 uur.

Tijdens de komende Open Monumentendag, op zaterdag 8 september 2012, zullen in de gemeente Binnenmaas zes molens van de Stichting Molens Binnenmaas geopend zijn voor het publiek: De Lelie in Puttershoek, de Poldersche molen in Maasdam, de Hoop in Maasdam, Windlust in Westmaas, het molencomplex in Goidschalxoord en de Oostmolen in Mijnsheerenland. De korenmolen de Goede Hoop in Mijnsheerenland is niet opengesteld voor bezoekers.

Op de Open Monumentendag staan tussen 10.00 en 16.00 uur de (leerling-)molenaars en andere vrijwilligers van de  Stichting Molens Binnenmaas klaar om geïnteresseerde bezoekers te ontvangen, hun molens te laten zien en erover te vertellen. Bij voldoende wind zullen de molens, met uitzondering van de korenmolen De Hoop in Puttershoek, in bedrijf zijn.

Voor de jeugdige bezoekers liggen er bij alle molens leuke en leerzame molenkleur- kaarten klaar, die ze mee naar huis mogen nemen.

De korenmolen De Lelie in Puttershoek is een aanrader voor een bezoekje. Gelegen net buiten het dorp aan de Molendijk, tegenover het gemaal ’t Hooft van Benthuizen en naast de uitspanning ‘De Koffiemolen’, is de molen onderdeel van een plaatje uit lang vervlogen tijden. Onbegrijpelijk, maar het gemaal  wordt bedreigd in haar bestaan. Er zijn ver gevorderde plannen om het monument te slopen. Neem de gelegenheid te baat om na het bezoek aan de molen de omgeving  met het gemaal te bekijken.

De poldermolen de Poldersche molen in Maasdam (Sint Anthoniepolder) behoort tot de grootste poldermolens van Nederland. De molen zorgde er eeuwenlang voor dat de bewoners droge voeten hielden en bepaalde door de jaren heen het beeld van de polder. Dit imposante beeldbepalende monument, met de inpandige authentieke molenaarswoning, is een bezoek meer dan waard. Doen!

De korenmolen De Hoop in Maasdam is vorig jaar wegens technische mankementen buiten bedrijf gesteld en kan dus op dit moment niet draaien. Vooruitlopend op de restauratie zijn inmiddels, mede uit veiligheidsoverwegingen, de wieken  en de houten omloop verwijderd. De molenromp, die nog overeind staat, is een bezoek meer dan waard. De molenaars tonen de mankementen en geven informatie over de restauratieaanpak die er voor moet zorgen dat ook de komende generaties plezier aan beleven. De  start van de restauratiewerkzaamheden is voorzien in de loop van 2013.

De Oostmolen, onze karakteristieke wipmolen aan de Provincialeweg te Mijnsheerenland, staat, na anderhalf jaar in restauratie te zijn geweest, weer fier overeind.  De molenmaker heeft het werk opgeleverd en intussen wordt er door de vrijwillig molenaars  weer met de molen gedraaid en gemalen. Naast het draaien met de molen zijn zij bezig met het afwerken van de authentieke molenaarswoning. Daarna zal de woning ingericht worden met de er in horende meubels en gebruiksvoorwerpen.

Tot die tijd is het uit veiligheidsoverwegingen jammer genoeg niet mogelijk bezoekers in de molen te ontvangen. De buitenkant is wel te bezichtigen. De molenaars vertellen graag en enthousiast over het verhaal van de gerestaureerde molen. De Oostmolen is een bezoekje meer dan waard!

Wie Westmaas binnen komt kan de korenmolen Windlust niet missen. Hoog torent de molen boven de bebouwing uit. Vanaf de omloop van de molen heb je dan ook een schitterend uitzicht over Westmaas. Enkele jaren geleden is de molen ingrijpend gerestaureerd. In de molen krijg je een prima beeld van hoe het er in vroeger tijden uit zag en aan toe ging.

Het molencomplex in Goidschalxoord is een unieke combinatie van een traditionele monumentale korenmolen en een motorhuis als industrieel erfgoed. Begin vorig jaar is het complex uit restauratie gekomen.  Het bezoeken en bezichtigen van de unieke combinatie van molen en motorhuis is een ‘must’ voor iedere liefhebber van traditionele windmolens en industrieel erfgoed. De molenaars demonstreren graag de werking er van en vertellen het verhaal van de mensen die er leefden en werkten.

Deel dit bericht met je vrienden!