logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
29jul 2012

Stadswandeling Dordrecht

Zondag 29 juli 2012 vanaf 14:30 uur.

Tijdens een speciale stadswandeling op zondag 29 juli door de binnenstad van Dordrecht krijgen kunstliefhebbers een kijkje in het leven van de Dordtse schilder A. P. Schotel. Zijn nicht Ans Koning neemt de wandelaars mee langs de vele plekken in de stad die van belang waren voor de kunstenaar.

Ans Koning, de nicht van de vrouw van Schotel, verheugt zich op de wandeling die onder meer langs de Bomkade leidt waar Schotel zijn woonhuis en atelier had. ,,Ik ken hem vooral uit de verhalen van mijn tante,’’ vertelt ze. ,,Als kind kwam ik bij hen over de vloer, maar Anton trok zich altijd terug en was vooral met bezig met schilderen. Dat stond voor hem op de eerste plaats.’’

Anthonie Pieter Schotel, afstammeling van de bekende zeeschilder Johannes Christiaan Schotel, wilde van jongs af aan schilder worden. In 1901 kreeg hij zijn eerste en enige schilderslessen van Hermanus Gunneweg. Volgens de wens van zijn ouders werkte hij aanvankelijk in de handel, tot hij op 25-jarige leeftijd een atelier huurde aan de Bomkade in Dordrecht.

Hij vertrok in 1926 naar Volendam, het kleurrijke vissersdorpje aan de Zuiderzee dat in die tijd veel kunstenaars trok. Schotel had hier maar één doel: de stoere botter leren schilderen en dat beheersen tot in de perfectie. Water, lucht en schepen zijn de belangrijkste thema’s van deze Dordtse impressionist. Hij schilderde het in alle seizoenen, bij wisselend weer en veranderend licht. Hij kon de sfeer van het moment wonderlijk goed treffen.

Volgens Koning, tevens bestuurslid bij de Elisabeth Goedvolk Stichting, was Schotel gefascineerd door water. ,,En dat terwijl hij niet eens kon zwemmen en nog nooit op een boot is gestapt. Hij was een serieuze, rustige gentleman die altijd in pak was en een hoed op had. Schilderen was zijn passie. Hij deed niets liever.’’

De gratis stadswandeling De wereld van A.P. Schotel start zondag 29 juli om 14.30 uur. Het verzamelpunt is bij de balie van het Dordrechts Museum. De wandeling leidt niet alleen langs de Bomkade, maar bijvoorbeeld ook langs het geboortehuis van Schotel, Pictura, Huis Van Gijn en Bellevue.

Contactinformatie:
Locatie: Dordrecht
Organisator: Dordrechts Museum
Website:www.dordrechtsmuseum.nl


Deel dit bericht met je vrienden!