logo 's-Gravendeel

Digitaal dorp
's-Gravendeel

Alles over 's-Gravendeel...
08jul 2012

Vlinder- en libellenexcursie

Zondag 8 juli 2012, van 11:00 uur tot 13:00 uur.

Op zondag 8 juli om 11:00 uur organiseert FREE nature een vlinder- en libellenexcursie in het natuurgebiedje Kuipersveer.

Sinds 1999 werken FREE nature, het Hoekschewaards Landschap en de Suiker Unie samen in het natuurgebiedje Kuipersveer nabij Puttershoek. Sindsdien loopt er het hele jaar door een kleine kudde halfwilde runderen, Schotse Hooglanders, rond. Door het nijvere graaswerk van deze dieren verandert het aanzien van het terrein langzaam in een kruidenrijk grasland vol insecten en bloemen.

Hommels, zweefvliegen, vlinders, libellen en tal van andere insectensoorten profiteren er van en op al die weelde komen weer tal van andere dieren af. De aanwezige plasjes in het gebied herbergen de nodige libellen. Door het huidige beheer neemt de insectenrijkdom nog jaarlijks toe.

Een bijzondere soort is de rivierrombout, een libel die voorkomt langs de grote rivieren. Deze soort was uitgestorven in Nederland, maar sinds vijftien jaar zijn ze bezig aan een opmars. Met een beetje geluk krijgen we de rombouten ook te zien tijdens de excursie. Verder kunnen we o.a. oeverlibellen, heidelibellen en lantaarntjes verwachten. Op de bloeiende bloemen zullen ook de nodige vlinders te vinden zijn, zoals kleine vossen, dagpauwogen en distelvlinders.

Tijdens onze wandeling gaan we niet over gebaande paden. Stevige wandelschoenen (of laarzen mocht het recent geregend hebben) en een lange broek zijn dan ook aan te raden.

De excursie is gratis, start om 11:00 uur vanaf het voormalige haventje van Kuipersveer (aan de noordkant van de Suikerfabriek) en duurt anderhalf tot twee uur.

Contactinformatie:
Locatie: Kuipersveer Puttershoek
Organisator: Hoeksche Waards Landschap
Website:http://www.hwl.nl/


Deel dit bericht met je vrienden!