Waterpoloheren ZVS verslaan BZC 1

07 maart 2016 door de redactie

De waterpoloheren van Zwem- en Waterpolovereniging ZVS uit ’s-Gravendeel speelden zaterdag 5 maart 2016 de zestiende wedstrijd van het seizoen in de tweede klasse B van Regio West. Op het programma stond de confrontatie met BZC 1 uit Bergambacht in zwembad De Wellen te ’s-Gravendeel. Coach Cees van Helfteren had niet de beschikking over een complete selectie. Stefan Kuhlmann en Marcus Dekker konden niet van de partij zijn. Hierdoor waren er drie wisselspelers beschikbaar.Beide ploegen troffen elkaar al eerder dit seizoen waarbij de Bergambachters er met de overwinning vandoor gingen (7-4). ZVS, momenteel negende in de competitie, trof voor de returnwedstrijd de huidige nummer drie in het eigen bad.

Uit eerdere ervaringen wist coach Van Helfteren dat hem een jeugdige maar ook snelle tegenstander te wachten stond. Om de eigen formatie niet te laten overklassen werd gekozen voor de aanvallende strategie. Al na enkele minuten bleek dit de juiste beslissing. Vanaf het eerste moment nam ZVS het initiatief en ging op jacht naar het eerste doelpunt. Uit de verkregen manmeersituatie kon niet worden gescoord. In dezelfde minuut was het Patrick van Haarlem die met zijn afstandsschot een ieder verraste en daarmee tekende voor de eerste treffer van de wedstrijd. Nog geen dertig seconden later was het opnieuw raak want ditmaal scoorde Wessel Boersma en bracht daarmee de stand op 2-0. Dit werd uiteindelijk ook de eerste ruststand.

Ook in de tweede periode liet de ’s-Gravendeelse formatie zien in staat te zijn weerstand te kunnen bieden tegen een ploeg van formaat. De strategie van de tegenstander was al snel bekend en daar werd door de thuisploeg handig op ingespeeld. ZVS continueerde haar overtuigende spel en wist verder afstand te nemen van haar tegenstander door doelpunten van Robert van Son (afstandschot) en Wessel Boersma. In de voorlaatste minuut wist BZC een rol van betekenis te spelen en trof doel. Inmiddels prijkte er 4-1 op het scorebord.

Tijdens het derde kwart was het BZC dat het initiatief op zich nam, mede doordat de thuisploeg het conditioneel wat lastiger had. Ondanks de diverse kansen die BZC kreeg, slaagden zij er niet in om het verschil te maken doordat er slechts eenmaal kon worden gescoord. Niet alleen door slechte afwerkingen van de kansen, juist ook omdat ZVS massaal verdedigde en in de achterhoede telkens weer een antwoord had op het aanvallende spel van BZC. ZVS hoefde slechts een enkele tegentreffer te incasseren waardoor de tussenstand op 4-2 was uitgekomen.

In de vierde en tevens laatste periode hervond ZVS zich volledig. Met een flinke dosis zelfvertrouwen zetten de heren hun jacht naar meer doelpunten voort. Gezien het verloop en de overtuiging gedurende de wedstrijd mochten de heren dit niet meer uit handen geven. ZVS deed wat het moest doen en breidde de score op vrij eenvoudige wijze verder uit door doelpunten van Patrick van Haarlem en tweemaal Wessel Boersma. In de slotseconden redde BZC de eer en trof doel.

Mede dankzij scherpe reacties en adequate reddingen heeft ZVS-keeper Martijn Stolk een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van de ’s-Gravendeelse ploeg.

Opnieuw heeft ZVS aangetoond haar mannetje te staan op de momenten dat het moet. In navolging van de vorige wedstrijd, waarbij de huidige nummer twee (De Kempvis 3, Spijkenisse) verrassend werd verslagen, was het nu de nummer drie die overtuigend werd gedeclasseerd. Door deze overwinning zijn de heren gestegen naar de achtste plaats op de ranglijst.

Eindstand: 7-3
Periodestanden: 2-0, 2-1, 0-1, 3-1

Doelpuntenmakers: Wessel Boersma (4x), Patrick van Haarlem (2x) en Robert van Son (1x)

De volgende wedstrijd van het seizoen is zaterdag 12 maart 2016 tegen Westland 2. Deze wedstrijd vindt plaats in zwembad Maesemunde te ’s-Gravenzande en begint om 20.15 uur.