Waterpoloheren winnen opnieuw

02 november 2014 door de redactie

De waterpoloheren van Zwem- en Waterpolovereniging ZVS uit ’s-Gravendeel speelden zaterdag 1 november 2014 de vijfde wedstrijd van het seizoen in de derde klasse D van Regio West.  Op het programma stond een treffen met ZVVS 6 in zwembad De Wellen te ‘s-Gravendeel. Tijdens deze wedstrijd beschikte trainer/coach Cees van Helfteren over een volledige selectie waardoor er drie wisselspelers konden worden ingezet.

Met reeds vier overwinningen en een ongeslagen status op zak, begon ZVS vol goede moed aan de wedstrijd. Het bijzondere van deze wedstrijd was dat ZVVS ook al in de eerste wedstrijd van dit seizoen de tegenstander was van de ’s-Gravendelers was maar toen troffen zij elkaar in Vlaardingen. ZVS zegevierde destijds met 12-2. Door deze uitslag was de verwachting dat het een makkelijke wedstrijd zou gaan worden in eigen zwembad. In Vlaardingen werden door ZVS veel kansen onbenut gelaten om de score hoger uit te laten vallen. Dit moest dan maar in deze thuiswedstrijd gebeuren.

De Seuters gingen onmiddellijk na het fluitsignaal van de scheidsrechter van start met het onder druk zetten van de tegenstander. Het resultaat was al direct zichtbaar. Wessel Boersma tekende nog voor het verstrijken van de eerste minuut met een schitterend doelpunt voor de openingstreffer. Na ruim twee minuten was het opnieuw Wessel Boersma, wie anders, die de stand voor ZVS op 2-0 wist te brengen en dit was een teken voor zijn medespelers om de druk nog meer op te hogen om zo de prestatie van de uitwedstrijd in Vlaardingen te verbeteren. Ondanks het goede spel van de thuisploeg had ZVVS veel geleerd van de eerste confrontatie met de ’s-Gravendelers. Het lukte hen dan ook regelmatig de thuisploeg van het scoren af te houden. ZVS kwam niet verder dan 2-0 in de eerste periode.

Na enkele tactische aanwijzingen van de coach ging ZVS sterk van start in de tweede periode. Binnen een halve minuut verraste Patrick van Haarlem vriend en vijand met een taterend afstandsschot vanaf de middenlijn van het veld. Het betekende de 3-0 voor ZVS. De opdracht van de coach was begrepen door het team en nog geen minuut later trof de formatie Van Helfteren opnieuw doel. Wessel Boersma kon de vierde treffer aanrekenen. De heren uit Vlaardingen hadden de moed nog niet helemaal laten zakken en bleven de nodige weerstand bieden aan ZVS. Met nog dertig seconden voor het einde van de tweede periode was het Robert van Son die via een manmeersituatie schitterend vanuit de hoek wist te scoren. Met zijn treffer bracht hij de tussenstand halverwege de wedstrijd op 5-0.

In de derde periode ging ZVS meer tegen zichzelf spelen. Het goede spel van de voorgaande periodes zakte wat weg. Het kostte bijna drie minuten voordat er eindelijk gescoord kon worden. In tegenstelling tot de voorgaande periodes was dat een hele lange tijd te noemen. Patrick van Haarlem doelpuntte opnieuw en tekende daarmee voor zijn derde treffer van deze wedstrijd. Door het wisselende spel van de ’s-Gravendelers bleven veel kansen onbenut om echt uit te lopen op de tegenstander. Dankzij een fout van een verdediger van ZVVS, deze trok de arm van een ZVS-speler voor het doel boven water naar beneden, kreeg de thuisploeg een strafworp te nemen. De strafworpenspecialist van ZVS, Robert van Son, werd in stelling gebracht. Met een schitterend schot op het doel van de tegenstander, waarbij de doelverdediger kansloos was, wist hij de stand voor ZVS op 7-0 te brengen. Niet veel later gloorde er voor de ploeg uit Vlaardingen eindelijk een sprankje hoop. Nadat een speler van ZVS er met een U20 uit was gestuurd door de scheidsrechter, konden zij profiteren man een manmeersituatie. Hierin maakten zij geen fout en scoorden daaruit hun eerste doelpunt. De ’s-Gravendelers stelden snel orde op zaken via Wessel Boersma die vervolgens tekende voor de 8-1.

Coach Van Helfteren moest opnieuw zijn team ‘tot de orde roepen’ en benadrukte dat het team vooral haar eigen spel moest blijven spelen om de druk op ZVVS te kunnen houden. Door de vele kansen die in de afgelopen periodes niet benut waren en het doelpunt van ZVVS in de derde periode, bleef deze ploeg stand houden en wist ZVS niet met ruime cijfers afstand te nemen.

De vierde en tevens laatste periode kende voor de bezoekers een voortvarende start. De openingstreffer kwam voor rekening van ZVVS. Hierna waren het de ’s-Gravendelers weer die de touwtjes in handen namen. Daan de Zeeuw trof doel en zette daarmee de tussenstand op 9-2. Opnieuw was daar Patrick van Haarlem die zeventien seconden na de vorige treffer met een schitterend schot de doelverdediger van ZVVS wist te verrassen. Dit betekende voor ZVS al weer het tiende doelpunt. En het zou daar niet bij blijven zo bleek later. Dennis Brobbel wist niet veel later ook te scoren nadat hij op vrij eenvoudige wijze de Vlaardingse keeper passeerde. Na een onnodige overtreding in de ’s-Gravendeelse defensie kon ZVVS via een manmeer opnieuw scoren, mede door onoplettendheid in diezelfde verdediging. De doelverdediger van ZVS, Martijn Stolk, was hierdoor kansloos en ZVVS bracht de einstand van de wedstrijd op 11-3.

Eindstand:11-3
Periodestanden: 2-0, 3-0, 3-1, 3-2

Doelpuntenmakers: Wessel Boersma (4x), Patrick van Haarlem (3x), Robert van Son (2x), Daan de Zeeuw en Dennis Brobbel (ieder 1x)

Deze overwinning betekende niet alleen de vijfde van dit seizoen, ook zijn de heren nu al vijftien wedstrijden op rij ongeslagen met inbegrip van het vorige seizoen. Er werd gedurende deze reeks slechts eenmaal een gelijkspel behaald. Op dit moment staan de heren, als enige ploeg, nog zonder puntverlies bovenaan in de competitie.

De volgende wedstrijd van het seizoen is zaterdag 8 november 2014 tegen SVH 5 in zwembad De Wilgenring te Rotterdam en begint om 17.30 uur.