15jan 2014

Moeizame eerste overwinning ZVS

Na een succesvolle eerste helft van de waterpolocompetitie 2013/2014, met als resultaat een tweede plaats, speelden de heren van Zwem- en Waterpolovereniging ZVS uit 's-Gravendeel op zaterdag 11 januari 2014 hun elfde wedstrijd van het seizoen tegen ZVVS 5 uit Vlaardingen. Het team van coach Cees van Helfteren, wat normaal uit negen spelers bestaat, begon deze wedstrijd met een extra (wissel)speler aan de wedstrijd. Arie Molendijk, speler uit Heren 2, werd toegevoegd aan de selectie en maakte daarmee zijn debuut in de ’s-Gravendeelse hoofdmacht. Om de kracht van de tegenstander (ZVVS 5) niet te onderschatten was deze keuze gemaakt. Na afloop van de wedstrijd bleek dit geen verkeerde beslissing te zijn geweest omdat de wedstrijd veel krachtsinspanning vroeg van de spelers.

De ’s-Gravendelers begonnen zeer voortvarend aan de wedstrijd maar het was het team van ZVVS dat vroeg in de wedstrijd het doel van ZVS wist te vinden met een op de verkeerde plaats genomen vrije worp. Coach Cees van Helfteren maakte hierover onmiddellijk zijn ongenoegen duidelijk kenbaar en ging in discussie met de scheidsrechter. Deze bleef bij zijn beslissing en gaf de coach een waarschuwing. De ’s-Gravendelers gingen hierna door met de ingezette voortvarendheid. Topscoorder Wessel Boersma had in het begin van deze wedstrijd erg veel moeite met het vinden van het doel en de vele schoten van hem raakten alleen de doelpalen en de doellat. Opnieuw waren het de bezoekers die een kans zag halverwege de eerste periode en scoorden vervolgens de 0-2. Nog voor het einde van deze periode lukte het Wessel Boersma wel de bal in het doel van de tegenstander te leggen en bracht de stand terug naar 1-2.

In de tweede periode hielden beide ploegen elkaar goed in evenwicht. Het was uiteindelijk Dennis Brobbel die met zijn treffer ZVS op gelijke hoogte wist te brengen.

Ook in het derde kwart wisten de heren elkaar met een sportieve strijd lang in balans te houden maar was het ZVVS dat kort voor het einde van de periode de stand op 2-3 bracht.

Tijdens de vierde en tevens laatste periode bleef het verschil tussen beide ploegen klein. ZVS bracht bij de start van deze periode de stand op 3-3 door een schitterend schot van Wessel Boersma. Hierna was het ZVVS dat enkele seconden later reageerde met een tegendoelpunt en zette daarmee de thuisploeg weer op achterstand (3-4). Halverwege de periode mocht ZVS een strafworp nemen als gevolg van het verkeerd wisselen bij de tegenstander. Ook dit besluit, welke werd genomen door dezelfde scheidsrechter die in de eerste periode ook al een onjuiste beslissing nam, was niet terecht en nu had dus ZVS het voordeel om te kunnen scoren. Robert van Son, de strafworpspecialist van ZVS, bracht de stand weer op 4-4 met een prachtig en geplaatst genomen schot op het doel.

Met deze stand en nog ruim één minuut te spelen gaf de coach van ZVS zijn team de opdracht mee direct op de middenlijn de tegenstander op te vangen en ze zo op afstand van het eigen doel te houden. Het doel was om te komen tot een snelle balovername en van hieruit nog te kunnen scoren. De ’s-Gravendeelse formatie wist wat te doen en met nog vijftien seconden op de klok was het opnieuw Wessel Boersma die met een prachtig schot de stand op 5-4 in het voordeel van ZVS wist te brengen. Onmiddellijk nam het complete team van ZVS weer plaats op de middenlijn om de aanval van de bezoekers te onderbreken waardoor er geen nieuwe aanval opgezet kon worden. Uiteindelijk tikten de laatste vijftien seconden weg en werd de wedstrijd rustig en kwam de stand niet meer in gevaar. Met deze overwinning blijft ZVS op de tweede plaats in de competitie staan.

De gehele wedstrijd, en zeker de laatste periode, was voor de aanwezige toeschouwers een waar genot om naar te kijken. Het was een wedstrijd waar alles inzat: Strijd, spanning en met veel respect voor elkaar tot de laatste minuut.

Eindstand: 5-4 (winst voor ZVS)
Periodestanden: 1-2, 1-0, 1-1, 2-1
Doelpuntenmakers: Wessel Boersma (3x), Dennis Brobbel en Robert van Son (beiden 1x)

De volgende wedstrijd is 19 januari 2014 in het zwembad van de Sportboulevard te Dordrecht tegen MNC Dordrecht 5 en begint om 18.10 uur.