logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Molens in 'de vreugd'' Foto: Floris van Hoogstraten
08dec 2017

Molens in 'de vreugd'

Overal in Nederland staan de molens in de vreugd! En dus ook in de Hoeksche Waard!

Het molenaarsambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Dat is 7 december 2017 bekend gemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea.

Nederlandse molenaars zijn naar Zuid-Korea afgereisd om het goede nieuws in ontvangst te nemen. Na de bekendmaking van het nieuws werden verspreid over het hele land molens in de vreugdestand gezet. Bij Krijtmolen d’Admiraal in Amsterdam werd een speciale persconferentie gehouden. Daarbij waren ook veel molenaars aanwezig, die nadat de molen in de vreugd was gezet, het nieuws juichend verwelkomden.

Hoeksche Waard

Ook in de Hoeksche Waard staan de molens “In de vreugd”. Jan Booden, voorzitter van de Stichting Molens Binnenmaas: “Deze internationale erkenning betekent een grote impuls voor het molenbehoud, nu en in de toekomst. Het zijn immers de molenaars die de molens letterlijk tot leven brengen en ze zo bestaansrecht geven in de huidige samenleving.”

Behoud voor de toekomst

Sinds de negentiende eeuw zijn veel molens tot stilstand gekomen. Met het stilzetten van de molens ging ook de kennis van het werken met molens verloren. Het ambacht van de molenaar dreigde uit te sterven. Tegenwoordig laten vijftig beroepsmolenaars en honderden vrijwillige molenaars de wind- en watermolens in Nederland weer draaien. Er is een opleiding voor vrijwillig molenaar opgezet. Ook zetten de vrijwilligers zich in om kennis over het ambacht van molenaar te delen met het grote publiek, zoals door de organisatie van de Nationale Molendag en de Molendag Hoeksche Waard.

Toekomst

“Met deze erkenning en waardering zullen wij het vak van (vrijwillig) molenaar ook in de Hoeksche Waard verder onder de aandacht brengen. Onze molenaars zijn van harte bereid om verdere voorlichting over het vrijwillig molenaarschap te geven en mee te werken aan de opleiding van hen die daar serieus mee aan de slag willen. Leeftijd speelt geen rol en de opleiding staat open voor mannen en vrouwen van alle leeftijdsklassen”, aldus Jan Booden.

In de vreugd

Om uiting te geven aan deze bijzondere toekenning staan ook de molens van de Stichting Molens Binnenmaas, waar mogelijk en tot en met het weekend ‘in de vreugd’.



Deel dit bericht met je vrienden!