logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Nieuw boek Arie Pieters, 'Een groen verleden: Hoe groen was mijn dorp?''
06nov 2017

Nieuw boek Arie Pieters, 'Een groen verleden: Hoe groen was mijn dorp?'

Eerder kwamen in deze serie van drie boeken al 'Een groen verleden' en 'Een groen verleden 2.0' uit. 'Een groen verleden: Hoe groen was mijn dorp?' sluit deze serie boekjes over het boomrijke Nederland van voor 1940 af.

In het eerste boekje stond merendeels de regio Rijnmond centraal, in '2.0' lag de nadruk vooral op steden en, zoals de titel aangeeft, komen in dit laatste 'Groen verleden' boek wat meer de dorpen aan bod. Hoewel ook steden als Dordrecht, Rotterdam en Amsterdam niet vergeten worden.

In dit boekje nemen we weer een kijkje in het Nederland van voor de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van ruim 70 fraaie, oude ansichtkaarten en foto's 'wandelen' we door de boomrijke straten, zoals we die in de jaren tussen 1900-1935 vaak zagen. De serie oude foto's en ansichtkaarten laten een dwarsdoorsnede van Nederland zien in die periode, maar uiteraard komt ook de regio Hoeksche Waard aan bod.

In 'Een groen verleden: 'Hoe groen was mijn dorp?' zien we o.a. prachtige historische opnamen van Nieuw-Beijerland, Klaaswaal, Puttershoek en 's-Gravendeel. Maar ook diverse gemeenten uit het Rijnmondgebied komen aan bod, zoals Dordrecht, Papendrecht, Rotterdam en Heerjansdam. Buiten de regio's Hoeksche Waard en Rijnmond kijken we ondermeer ook nog rond in het Amsterdam van tussen 1920-1940. We zien statige oude iepen langs havenkaden en leilinden in winkelstraten, maar ook jonge aanplant in die periode.

Een 'groen' tijdsbeeld

'Een groen verleden', 'Een groen verleden 2.0' en 'Een groen verleden: Hoe groen was mijn dorp?': Samen herbergen de drie boeken een slordige 220 foto's, waarvan ongeveer 75% stamt uit de jaren 1900-1930.

Auteur Arie Pieters over de serie bomenboekjes: 'Natuurlijk heb ik deze boekjes in eerste instantie geschreven om te laten zien dat er ook een andere manier is om met bomen om te gaan, i.p.v. de wijze zoals dat in onze tegenwoordige tijd steeds meer regel dan uitzondering aan het worden is.

Maar los daarvan is het denk ik ook een mooie reis terug in de tijd geworden. Via de vele oude ansichtkaarten 'wandelen' we nog een keer over de dorpspleinen vroeger, over de dijken vol met oude notenbomen, door de 'groene' lanen van steden als Dordrecht en Rotterdam. We zien de mensen van vroeger; de bakker op zijn bakkersfiets, de kinderen die altijd meteen kwamen kijken al er een fotograaf in de buurt was, de fietsers, die ook even wilden poseren voor de fotograaf.

Het wordt tijd om ervoor te gaan zorgen dat onze kleinkinderen straks ook nog naar 'oude' foto's kunnen kijken met boomrijke straten. Bomen zijn geen wegwerpproduct, dat zou iedereen in deze tijden van klimaatproblematiek toch moeten beseffen'.

'Een groen verleden: Hoe groen was mijn dorp?' (92 pagina's, ISBN: 9789463421201) is uitgeven via het self-publishingplatform Mijnbestseller.nl. Het boek is onder andere te koop bij www.mijnbestseller.nl. Prijs: €13,50.

Ook de plaatselijke Bruna in 's-Gravendeel heeft de boeken uit deze serie meestal op voorraad. En verder zijn de drie 'Een groen verleden' boekjes altijd bij elke goede boekhandel te bestellen.



Deel dit bericht met je vrienden!