logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Prof. mr. Pieter van Vollenhoven bezoekt Mijnsheerenland'
12sep 2017

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven bezoekt Mijnsheerenland

Op zaterdag 9 september 2017 bracht prof.mr. Pieter van Vollenhoven een uitgebreid bezoek aan Mijnsheerenland. Tijdens deze Open Monumentendag werd hij rondgeleid door de Laurentiuskerk en het Hof van Moerkerken.

De heer Van Vollenhoven zet zich al vele jaren in voor het behoud van monumenten en Open Monumentendag. Tot eind 2012 was hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Nationaal Restauratiefonds en dit jaar verrichtte hij de landelijke opening van Open Monumentendag. Hij bezocht Mijnsheerenland op uitnodiging van mevr. mr. M.F. Sterk-van der Straaten, voorzitter van het Comité ‘Dak voor het Dorp’. Het Comité ‘Dak voor het Dorp’ zet zich in voor de restauratie van de 572 jaar oude Laurentiuskerk.

Burgemeester mr. drs. A.J. Borgdorff en ds. W.H. Hendriks ontvingen de heer Van Vollenhoven in de Laurentiuskerk namens respectievelijk het gemeentebestuur van Binnenmaas en de Protestantse Gemeente Mijnsheerenland. In de kerk werd een rondleiding verzorgd door de heer F. van der Straaten. Het prachtige orgel werd bespeeld door de 20-jarige talentvolle organist Martien de Vos uit Ooltgensplaat.

Vervolgens verplaatste het gezelschap zich naar het Hof van Moerkerken, een historische buitenplaats. De huidige bewoners van het Hof verzorgden een rondleiding door het huis en de tuin.

Van oorsprong woonde de Ambachtsheer van Moerkerken in het Hof. Het landgoed vindt zijn oorsprong in het midden van de 15e eeuw. Na een brand in 1660 is het huidige Hof ontstaan. Rond 1796 volgde een grondige verbouwing, die het landhuis zijn huidige uiterlijk gaf. Beroemde mensen, zoals Frederik van Eeden en Albert Verweij, hebben op het Hof vertoefd.

In 1902 heeft de grootvader van de heer Pieter van Vollenhoven het Hof van de sloop gered. Hij heeft het met zijn gezin tot 1919 bewoond. De Laurentiuskerk is in 1445 tot stand gekomen op initiatief van de toenmalige bewoners van het Hof van Moerkerken. In de kerk is dan ook nog altijd een speciale Ambachtsherenbank te vinden, waarin de grootvader van de heer Pieter van Vollenhoven indertijd plaats nam.



Deel dit bericht met je vrienden!