logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'De Bibliotheek zoekt taalvrijwilligers'
26jan 2017

De Bibliotheek zoekt taalvrijwilligers

De Bibliotheek Hoeksche Waard zoekt vrijwilligers voor 'Taal voor het Leven', een project van Stichting Lezen & Schrijven wat is opgezet in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vrijwilligers worden opgeleid tot taalvrijwilliger en helpen daarbij mee met het bestrijden van laaggeletterdheid.

Bij de Bibliotheek Hoeksche Waard werken sinds begin 2015 in alle kernen taalvrijwilligers. Zij geven wekelijks taallessen aan cursisten. In Puttershoek, Strijen, Numansdorp, Oud-Beijerland en 's-Gravendeel hebben de huidige taalvrijwilligers het erg druk en daarom is er in deze bibliotheken hulp nodig.

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen tussen 16 en 65 jaar laaggeletterd. Dat zijn 1 op de 9 volwassenen. Laaggeletterden beheersen de basisvaardigheden (lezen, schrijven, spreken, luisteren, rekenen en digitale vaardigheden) onvoldoende om zich goed zelfstandig te kunnen redden in de maatschappij. Ze kunnen bijvoorbeeld hun (klein)kinderen niet voorlezen, niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer en hebben moeite met het invullen van werkbriefjes.

Taalvrijwilligers helpen deze mensen bij het leren van de Nederlandse taal. Deelnemers krijgen een kosteloze training, die bestaat uit vier dagdelen. In de training leert men om mensen te begeleiden bij het leren lezen en schrijven. Ook komt het allernieuwste trainingsmateriaal aan bod. Het project kent vijf verschillende rollen: taalsupporter, voorlezer, taalmaatje, taalcoach en taaltrainer.

De training is op donderdagochtenden van 10:00 tot 13:00 uur aan de Laning 1 in Puttershoek.

Trainingsdata:

  • Woensdag 8 maart
  • Woensdag 15 maart
  • Woensdag 22 maart
  • Woensdag 29 maart

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via www.bibliotheekhoekschewaard.nl/taalhuis of in de bibliotheek.

Meer informatie op de website www.bibliotheekhoekschewaard.nl/taalhuis. De rechten en plichten van vrijwilligers zijn vastgelegd in het Vrijwilligersbeleid (zie www.debhw.nl). Meer weten over taalvrijwilliger zijn? Kijk op taalvoorhetleven.nl.



Deel dit bericht met je vrienden!