logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Maartje Leek winnaar Kunstprijs Binnenmaas 2017'
13jan 2017

Maartje Leek winnaar Kunstprijs Binnenmaas 2017

Kunstenaar Maartje Leek heeft met haar werk met het werk Pauze Disconnect to Reflect de 6e editie van de Kunstprijs Binnenmaas gewonnen. Donderdag 12 januari 2017 maakte de jury van de Kunstprijs Binnenmaas, bestaande uit Jiska Bijlsma – directeur Chabot Museum Rotterdam, Annemarie de Visser – beeldend kunstenaar en Theo Dongelmans – cultuurhistoricus, de winnaar bekend.

De jury was onder de indruk van de getoonde werken in de zeer diverse tentoonstelling rond de disciplines product design, mode, beeldende kunst, illustratie / grafisch ontwerp / lifestyle. De keuze viel volgens de jury op Maartje Leek omdat zij met Pauze Disconnect to Reflect  ‘overtuigend aandacht vraagt voor aandachtig tijdnemen en een visueel pleidooi houdt voor reflectie. De jachtigheid van de moderne tijd, de nadruk op multitasking, en de bijna onmogelijkheid om ons denken volledig af te ronden, vragen om een nieuwe vorm van contemplatie en overdenking. Dat kan volgens deze kunstenaar gevonden worden in de terugkeer naar fysieke repeterende handelingen die een kalmerend effect hebben. Beheersing van de chaos, een van de uitgangspunten van het constructivisme, zou een manier kunnen zijn om het moderne leven tegemoet te treden.’
Volgens Maartje zelf is het belangrijk om je af en toe los te koppelen van de hectiek uit het dagelijks leven en tot rust te komen. Echt pauze. Een moment voor jezelf dat tijd en aandacht geeft voor reflectie, oftewel slow thinking.

De dertien kandidaten die door de Kunstcommissie waren geselecteerd, zijn allen vorig jaar afgestudeerd aan Willem de Kooning Academie in Rotterdam. De overige genomineerden waren: Maureen van der Hout, Tim Doll, Mirjam Verhoog, Heidi Smit, Elsa Claesen, Veerle Coppoolse, Wesley van Manen & Elise Littooij, Aileen Meijvogel, Anne van IJzendoorn, Nazif Lopulissa, Selma Hengeveld, Hiske Hottinga en Geertje van Achterberg.

Het was de zesde keer dat de Kunstprijs Binnenmaas werd uitgereikt aan een jonge talentvolle kunstenaar. De prijs bestaat uit een stimuleringsbedrag van € 1000,-. Burgemeester André Borgdorff overhandigde de cheque aan de moeder van winnares Maartje Leek. Maartje maakt op dit moment namelijk, geheel in stijl met haar kunst -pauze, reflectie en slow thinking - een wereldreis met haar vriend.

De expositie met werken van alle kunstenaars is nog te bezichtigen tot donderdag 9 maart 2017 tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.



Deel dit bericht met je vrienden!