logo s-Gravendeel

Digitaal dorp
s-Gravendeel

Alles over s-Gravendeel...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Renovatie- en onderhoudsprijs voor Langestraat nummer 15'
25nov 2016

Renovatie- en onderhoudsprijs voor Langestraat nummer 15

Tijdens een traditioneel bijzonder druk bezocht najaarsbijeenkomst van de Historische Vereniging 's-Gravendeel werd voor de zesde keer de Renovatie- en onderhoudsprijs uitgereikt. De winnaars van deze prijs, die de vereniging sinds 2000 uitschrijft voor eigenaars van fraai gerenoveerde, oude panden, waren ditmaal de eigenaren van Langestraat nummer 15: Ardi en Brigith van der Hoek. De jury was unaniem in het toekennen van de eerste plaats. Er was een keuze uit acht woningen.

Namens de gemeente Binnenmaas was burgemeester Borgdorff persoonlijk aanwezig om de cheque van 250 euro te overhandigen aan de trotse winnaars. En namens de Historische Vereniging overhandigde voorzitter Piet van 't Riet een fraaie aquarel van het winnende pand, vervaardigd door de plaatselijke kunstschilder Roel van der Perk.

De prijs bestaat al vanaf het begin uit twee delen; een geldbedrag namens de gemeente en een kunstwerk geschonken door de vereniging. In totaal had de jury de keuze uit een achttal panden, allemaal gesitueerd binnen het dorp 's-Gravendeel. Dit keer dus geen kandidaten uit de buurtschappen De Wacht en Schenkeldijk.

Bij de laatste selectie bleven nog vier panden over. Het verschil tussen deze huizen was op zich niet zo groot en dus werd er vooral naar het gehele plaatje gekeken, naar de authentieke uitstraling en naar de details. En vooral wat betreft de details en het hele beeld (rondom) had Langestraat nummer 15 de hoogste score bij alle juryleden. Niet alleen de voorgevel, maar ook de zijkanten en achterzijde zijn in dezelfde stijl keurig gerenoveerd. Overal is ook zorg besteed aan de details. Langestraat nummer 15 is in de huidige staat één van de mooiste, oude huizen van het dorp. De jury hoopt dan ook dat de familie Van der Hoek ook de komende jaren het pand in deze prachtig verzorgde staat zal houden.

Het was de laatste Renovatie- en onderhoudsprijs 'oude stijl', dus waarbij een commissie een selectie maakt en ook uiteindelijk verantwoordelijk is voor de jurering. 'Door hoge leeftijd, het overlijden van één van de commissieleden en drukke werkzaamheden van anderen was het niet meer mogelijk de commissie in stand te houden', aldus Arie Pieters lid van het eerste uur en sinds 2014 coördinator van de commissie.

Er is echter ook al jaren een facebookgroep voor de Renovatie- en onderhoudsprijs (met zo'n 120 leden) en via deze digitale weg zal de vereniging en voormalige coördinator toch alle ontwikkelingen met betrekking tot het renoveren van oude, beeldbepalende huizen blijven volgen. Er zullen dan ook regelmatig foto's van panden waaraan druk gewerkt is of nog wordt blijven verschijnen.

En mogelijk dat de prijs dan later, in een geheel andere vorm, bijvoorbeeld als 'publieksprijs' nog eens een doorstart kan maken. Hoe dan ook, de Historische Vereniging en de gemeente Binnenmaas blijven bijzonder veel waardering houden voor de mensen in het Seuterdorp die de moeite nemen om oude huizen niet te slopen, maar netjes op te knappen met gevoel voor de authentieke en historische uitstraling.



Deel dit bericht met je vrienden!